Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklara toplumsal uyarı işaretlerinin öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulamasının etkililiği
The effectiveness of simultaneous prompting in teaching social warning signs to children with Autism Spectrum Disorder
- Tez No: 839217
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF TEKİN İFTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eşzamanlı ipucuyla öğretim, Otizm spektrum bozukluğu, Küçük Grup Düzenlemesi, Gözleyerek Öğrenme, Toplumsal uyarı işareti, Simultaneous prompting, Autism spectrum disorder, Small group instruction, Observational learning. Socıal warnıng sıgns
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacı otizm spektrum bozukluğu tanısı olan katılımcı öğrencilere küçük grup düzenlemesiyle sunulan eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulamasının kendileri için hedeflenen toplumsal uyarı işaretlerini öğrenme düzeylerini incelemektir. Aynı zamanda çalışmada gözleyerek öğrenme yoluyla gruptaki katılımcı öğrencilerin birbirlerine öğretimi hedeflenen toplumsal uyarı işaretlerini kazanma düzeyleri ve hedeflenmeyen bilgi edinim düzeyleri de belirlenmiştir. Araştırma yaşları sekiz dokuz arasında değişen üç erkek katılımcı öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırma katılımcılar arası yoklama evreli çoklu yoklama modeliyle tasarlanmıştır. Araştırma bulguları, otizm spektrum bozukluğu olan katılımcı öğrencilere“ismi söylenen toplumsal uyarı işaretini gösterme”becerisinin öğretiminde küçük grup düzenlemesiyle sunulan eşzamanlı ipucuyla öğretim uygulamasının etkili olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda katılımcı öğrencilerin edindikleri becerileri bir, üç ve beş hafta sonra da korudukları ve farklı araç-gereç ve ortamlara genelledikleri gözlenmiştir. Katılımcıların kendilerine öğretimi sunulmayan, diğer katılımcı öğrencilerin hedef becerilerine ilişkin gözleyerek öğrenme becerilerine ilişkin performans düzeylerinde de artış meydana gelmiştir. Ayrıca, katılımcıların toplumsal uyarı işaretlerinin işlevlerine ilişkin sunulan hedeflenmeyen bilgi uyaranı edinim düzeyinde belirli düzeyde artış görülmüştür. Katılımcı öğrencilerin anne-babalarından elde edilen sosyal geçerlik bulguları ise, anne-babaların araştırmanın kabul edilebilirliğine yönelik görüşlerinin olumlu olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the levels of learning the targeted social warning signs for the participant students with autism spectrum disorder in the simultaneous prompting intervention presented in a small group setting. At the same time, through observational learning, the levels of acquisition of the targeted social cues and the levels of non-targeted knowledge acquisition were also determined. The study was conducted with three male participant students aged eight to nine years. The study was designed with a multiple probe model with a probe phase between participants. The findings of the study showed that the simultaneous prompting intervention in a small group setting was effective in teaching the skill of“pointing to the social warning sign whose name is spoken”to the participant students with autism spectrum disorder. It was also observed that the participant students maintained the acquired skills after one, three and five weeks and generalized them to different tools and environments. There was also an increase in the performance levels of the participants regarding their observational learning skills related to the target skills of other participant students, which were not taught to them. In addition, there was a certain increase in the level of participants' acquisition of the non-targeted information stimuli about the functions of social warning signs. The social validity findings obtained from the parents of the participant students showed that the parents' views on the acceptability of the study were positive.