Kurkuminin antibakteriyel aktivitesinin ve gentamisin sülfat ile sinerjistik etkisinin araştırılması
Investigation of antibacterial activity of curcumin and synergistic effect with gentamicin sulfate
  1. Tez No: 839221
  2. Yazar: BENSU BAYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kurkumin, Gentamisin sülfat, Antibakteriyel aktivite, Sinerjistik etki, Curcumin, Gentamicin sulfate, Antibacterial activity, Synergistic effect
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde tercih edilen antibiyotiklerin yaygın kullanımı çoklu ilaca dirençli bakteri suşlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu durum enfeksiyonların tedavisini zorlaştırmakta ve oluşacak direncin önlenmesi amacıyla klasik antibiyotik tedavisine ek veya alternatif olarak kullanılabilecek biyoaktif ürün arayışına yol açmaktadır. Bu çalışmada; fitoterapötik bir ajan olan kurkumin ile gentamisin sülfatın Gram negatif (Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Proteus vulgaris ATCC 3851) ve Gram pozitif (Bacillus cereus ATCC 11778, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Listeria monocytogenes ATCC 7644, Staphylococcus aureus ATCC 25923) bakteriler üzerine antibakteriyel aktivitesi incelenmiştir. Ayrıca kurkuminin tek başına etkilerinin yanı sıra gentamisin sülfat ile kombine edildiğinde oluşan sinerjistik etkileri de araştırılmıştır. Antibakteriyel aktiviteyi belirlemek için minumum inhibitör konsantrasyon ve disk difüzyon testi yapılmıştır. Sinerjistik etki çalışması için dama tahtası yöntemi kullanılmıştır. Çalışmamızda; minumum inhibitör konsantrasyon testi sonucu antibakteriyel aktivitenin tüm bakterilerde görüldüğü ve en düşük konsantrasyonun kurkumin için E. faecalis'te 7,81 µg/ml, gentamisin sülfat için ise K. pneumoniae'da 0,08 µg/ml olduğu bulunmuştur. Disk difüzyon testi sonucu test edilen tüm bakterilerde 32 ve 16 mg/ml konsantrasyonlarda inhibisyon zon çapı tespit edilmiştir. Kurkumin ile gentamisin sülfat kombinasyonunun dama tahtası testi sonucu bakterilerin dördünde (P. vulgaris, B. cereus, L. monocytogenes, S. aureus) additif, üçünde (P. aeruginosa, K. pneumoniae, E. faecalis) indiferans etki görülmüştür. Gram pozitif bakterilerden B. cereus'ta en düşük fraksiyonel inhibitör konsantrasyon indeksinin (FİKİ=0,75) bulunması kurkumin ile gentamisin sülfat kombinasyonunun kısmi sinerjistik etkili olduğu şeklinde yorumlanmıştır. Sonuç olarak; kurkumin ve gentamisin sülfat sinerjisinin bakteriyel enfeksiyonlarda tedavi sürecindeki etkisini net olarak belirlemek adına sonuçlarımızın klinik izolatların dahil edileceği geniş ölçekli in vitro ve in vivo çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Ayrıca bu çalışma gentamisin sülfat ile kurkuminin sinerjistik etkisinin değerlendirildiği ilk çalışmadır. Farklı doğal terapötik ajanların bakteriyel enfeksiyonların ampirik tedavisinde antibiyotiklerle birlikte kullanımının antibiyotiklerin toksisitesini azaltması ve antimikrobiyal etkinliklerini arttırması açısından umut vaat edici görünmektedir.
Özet (Çeviri)
The widespread use of antibiotics, which are preferred in the treatment of bacterial infections, leads to the emergence of multi-drug resistant bacterial strains. This situation complicates the treatment of infections and leads to the search for bioactive products that can be used in addition to or as an alternative to classical antibiotic therapy in order to prevent resistance. In this study; The antibacterial activity of curcumin, a phytotherapeutic agent, and gentamicin sulfate on Gram-negative (Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Proteus vulgaris ATCC 3851) and Gram-positive (Bacillus cereus ATCC 11778, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Listeria monocytogenes ATCC 7644, Staphylococcus aureus ATCC 25923) bacteria was investigated. In addition to the effects of curcumin alone, the synergistic effects of curcumin when combined with gentamicin sulfate were also investigated. Minimum inhibitory concentration and disk diffusion test were performed to determine antibacterial activity. The checkerboard method was used for the synergistic effect study. In our study; as a result of the minimum inhibitory concentration test, it was found that antibacterial activity was seen in all bacteria and the lowest concentration was 7.81 µg/ml in E. faecalis for curcumin and 0.08 µg/ml in K. pneumoniae for gentamicin sulfate. Inhibition zone diameters of 32 and 16 mg/ml concentrations were determined in all bacteria tested as a result of the disk diffusion test. As a result of the checkerboard test of the combination of curcumin and gentamicin sulfate, additive effects were observed in four of the bacteria (P. vulgaris, B. cereus, L. monocytogenes, S. aureus) and an indifferent effect was observed in three (P. aeruginosa, K. pneumoniae, E. faecalis). Finding the lowest fractional inhibitory concentration index (FICI=0.75) in B. cereus, one of the Gram-positive bacteria, was interpreted as the partial synergistic effect of the combination of curcumin and gentamicin sulfate. In conclusion; in order to clearly determine the effect of curcumin and gentamicin sulfate synergy in the treatment process of bacterial infections, our results should be supported by large-scale in vitro and in vivo studies in which clinical strains will be included. In addition, this study is the first to evaluate the synergistic effect of gentamicin sulfate and curcumin. The use of different natural therapeutic agents together with antibiotics in the empirical treatment of bacterial infections seems promising in terms of reducing the toxicity of antibiotics and increasing their antimicrobial activity.