Harput (Elazığ) yakın kuzeyindeki Elazığ magmatitlerinin petrografik ve jeokimyasal özellikleri
Petrographical and geochemical features of magmatites in the northern of Harput (Elazığ)
  1. Tez No: 83942
  2. Yazar: AHMET HULUSİ TAŞKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVCAN KÜRÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elazığ Magmatitleri, Kırkgeçit Formasyonu, Karabakır Formasyonu, Palu Formasyonu, Granitoyid, Subalkalen Çarpışma Granitoyidi. in, Elazığ Magmatics, Kırkgeçit Formation, Karabakir Formation, Palu Formation, Granitoid, Subalkatine Collision Granitoid (COLG)
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HARPUT (ELAZIĞ) YAKIN KUZEYİNDEKİ ELAZIĞ MAGMATİTLERİNİN PETROGRAFİK ve JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ Ahmet Hulusi TAŞKIN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 1998; Sayfa: 59 İnceleme alanı, Harput ( Elazığ ) yakın kuzeyinde yaklaşık 130 km2'lik bir alan kaplamaktadır. Çalışma alanında yaşlıdan gence doğru Senoniyen yaşlı Elazığ Magmatitleri.Orta Eosen - Üst Oligosen yaşlı Kırkgeçit Formasyonu, Üst Miyosen - Alt Pliyosen yaşlı Karabakır Formasyonu ve Pliyo - Kuvaterner yaşlı Palu Formasyonu yüzeylemektedir. Elazığ Magmatitleri inceleme alanında granit, granodiyorit, tonalit, diyorit, kuvarsdiyorit, gabro, anortozit gibi derinlik; mikrodiyorit, diyabaz gibi yarı derinlik; bazalt, andezit ve dasit gibi yüzey kayaçlarıyla temsil olunmaktadır. Elazığ Magmatitleri'ni uyumsuz olarak örten Kırkgeçit formasyonu; konglomera, kumtaşı, masif kireçtaşı, masif kumtaşı ve marn'dan meydana gelmiştir. Kendisinden yaşlı birimleri uyumsuz olarak örten Karabakır Formasyonu, inceleme alanında bazaltlardan oluşmaktadır. Karasal konglomeralardan meydana gelen Palu Formasyonu ise, çalışma alanının en genç birimidir.Çalışma alanındaki asidik bileşimli kayaçlarda yapılan analiz sonuçlarına göre; bu kayaçlar yüksek Na20 ve K2O içerikli, subalkalen karakterli ve l-tipi granitoyid özelliğinde olup, tektonik olarak ise çarpışma granitoyidleri (COLG) alanında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis Petrographical and Geochemical Features of Elazığ Magmatitcs in the Northern of Harput (Elazığ) Ahmet Hulusi TAŞKIN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering 1998; Page; 59 The Studied area covers an area about 130 sg.km.s in the northern of Harput (Elazığ). The units of studied area (from the oldest to the youngest); Senonian Elazığ magmatics, Middle Eosen - Upper Oligocene Kırkgeçit Formation, Upper Miocene - Lower Pliocene Karabakir Formation and Plio - Quaternary Palu Formation. İn the studied area, the Elazığ Magmatics is represented by plutonic rocks such as granite, granodiorite, tonalite, diorite, quartz diorite, gabbro, anortozite; subvolkanic rocks such as microdiorite and diabase; volcanik rocks such as bazalt, andesite and dacite. Kırkgeçit Formation overlaying avs a uncomformity Elazığ Magmatics and this formation consists of conglomerate, sandstone, massive limestone massive sandstone and mart. Karabakir Formation comprising basalts overlap on older units with an unconformity. Palu Formation composed of terrestrial conglomerate and sandstone is the youngest unit in the studied area. Results of geochemical analyses of the asidic composition rocks in the studied area indicate that this magmatic rocks are high Na2Ü and K2O, subalkaline characteries and I- type granitoid characterie, product of collision granitoid (COLG).