Zürrumme ve Dîvân'ının incelenmesi
Dhû Al-Rumma and examination of his Dîwân
- Tez No: 839451
 - Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BAYAM
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Edebiyatı, Zürrumme, Çöl ve Aşk Şâiri, Arap Şiiri, Emevî Şiiri, Arabic Language and Literature, Dhû Al-Rumma, Desert and Love Poet, Arabic Poetry, Umayyad Poetry
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 367
Özet
Arap toplumunun hayatında sahrânın önemli bir yeri vardır. Sahrâ, onların sadece yaşam alanları değil aynı zamanda duygu, düşünce, sevgi ve aşklarının büyüyüp geliştiği en önemli mecrâdır. Onlar sahrânın bağrında yaşadıkları sevgi, hasret ve aşk gibi duyguları büyülü kelimelerle buluşturmuşlar, dinleyenin dimağında unutulmaz bir haz bırakan şiirlerle bize ulaştırmışlardır. Sahrâ kültürüyle yetişmiş Emevî döneminin meşhur şâirlerinden biri olan Zürrumme, geniş kelime hazinesine sahip olması, dili fasih ve doğru bir şekilde kullanması sebebiyle dil alimlerinin dikkatini çekmiştir. Nitekim lügat alanının temel kaynaklarında Zürrumme ismine sıkça rastlanmaktadır. Bu nedenle Zürrumme ve Dîvân'ının Arap dili açısından önemli konuma sahip olduğunu ve şiirlerinin Arap diline katkısının oldukça büyük olduğunu söylemek mümkündür.“Zürrumme ve Dîvân'ının İncelenmesi”isimli bu çalışma, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi, literatür değerlendirilmesi ve yöntemi ele alınmıştır. Birinci bölümde Zürrumme'nin hayatını ve şiirlerini anlamaya katkı sağlayacağı düşünüldüğünden yaşadığı dönem sosyal yapı, siyâsî, ilmî ve edebî hayat açısından genel olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde Zürrumme'nin hayatı, ilmî ve edebî yönü ile Dîvân'ı hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Zürrumme'nin şiirleri şekil, dil, üslup ve içerik yönünden ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Sahara has an important place in the life of Arab society. The Sahara is not only their living space, but also the most important place where their thoughts, feelings, love and affections emerge and develop. They brought together the emotions they experienced in the heart of the desert, such as love, longing and love, with magical words. They have brought them to people through poems that leave an unforgettable pleasure in the mind of the listener. Dhû Al-Rumma, one of the famous poets of the Umayyad period, who was brought up in the Sahara culture, attracted the attention of language scholars due to his comprehensive vocabulary, fluent and correct use of the language. As a matter of fact, the name Dhû Al-Rumma is frequently encountered in the main sources of the dictionary. For this reason, it is possible to say that Dhû Al-Rumma and his Dîwân have an important position in terms of Arabic language and that his poems have a great contribution to Arabic language. This study titleed as“Dhû Al-Rumma and the Examination of His Dîwân”consists of an introduction and three sections. In the introduction, research object, purpose, importance, literature review and method of the study are discussed. In the first chapter, since it is thought that Dhû Al-Rumma contributes to understand his life and poems, the period in which he lived is discussed with a general view in terms of social structure, political, scientific and literary life. In the second part, detailed information is presented about Dhû Al-Rumma's life, scientific and literary aspects and his dîwân. In the third chapter, Dhû Al-Rumma's Dîwân is discussed in terms of form, language, style and content.