Türkiye'nin siyasal ve toplumsal dönüşümünü kent meydanları üzerinden anlamak: Ulus ve Kızılay örneği
Understanding Turkey's political and social transformation through via squares: The case of Ulus and Kızılay
  1. Tez No: 839479
  2. Yazar: ONUR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENK SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Şehircilik ve Bölge Planlama, Journalism, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Mekân, Kent Meydanı, Mekân Politikası, Ulus Meydanı, Kızılay-Meydanı, Public Space, City Square, Space Policy, Ulus Square, Kızılay Square
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışmada, kamusal mekânlar içerisinde önemli bir yere sahip olan kent meydanlarının dönüşümü Lefebvre'in mekânın üretimi teorisinden hareketle Ankara'daki Kızılay ve Ulus Meydanı esas alınarak incelenmiştir. Cumhuriyet Dönemi ile birlikte ulus devletin konsolidasyon süreci hızlanmış ve mekân politikası önceleri bu çerçevede değerlendirilmiştir. Ancak zamanla kapitalizmin gelişme dinamikleri ve Türkiye'deki bazı özgün gelişmeler tahayyül edilen mekânla toplumsal dinamikler arasında zaman zaman çelişkileri beraberinde getirmiş ve zamanla kent meydanlarının dönüşüm ve şekillenmesi bu çelişki ve dinamikler çerçevesinde gelişmiştir. Bu açıdan Türkiye'deki toplumsal dönüşümü mekân üzerinden değerlendirmek mümkündür. Özellikle Ankara'nın bu dönüşümü gözlemlenebileceği en dikkat çekici kentlerden olması nedeniyle Ankara'da en önemli kentsel kamusal mekânları arasında olan Kızılay ve Ulus Meydanları örnek olarak ele alınmıştır. İncelemenin kapsamı geniş bir zaman dilimini içine alması nedeniyle, çalışma çeşitli alt dönemlere ayrılmış ve her alt dönem kendine özgü sosyo-politik ve sosyo-ekonomik dinamikleri ele alınarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda dönemin ekonomi durumu, iç ve dış politika gelişmeleri ve döneme siyasal tercihler irdelenmiş ve buna bağlı mekânın bu süreçteki dönüşümü dikkate alınmıştır. Birincil ve ikincil belgeler değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Çalışma sonunda genel bir değerlendirme yapılmış ve kaynakça belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the transformation of city squares, which has an important place in public spaces, with the examples of Ulus Square and Kızılay Square was examined based on Lefebvre's theory of the production of space. With the Republican Period, the consolidation process of the nation-state accelerated and the spatial policy was previously evaluated within this framework. However, over time, the dynamics of the development of capitalism and some unique developments in Turkey have brought about contradictions between the envisaged space and social dynamics from time to time, and the transformation and shaping of city squares has developed within the framework of these contradictions and dynamics. In this respect, it is possible to evaluate the social transformation in Turkey through public spaces. Especially Ankara is one of the most remarkable cities where this transformation can be observed. For this reason, Kızılay and Ulus Squares, which are among the most important urban public spaces in Ankara, are taken as examples. Since the scope of the study covers a wide period, the study is divided into various sub-periods and each sub-period was evaluated by considering its own socio-political and socio-economic dynamics. In this context, the economic situation of the period, domestic and foreign policy developments and the political preferences of the period were examined and the transformation of the space in this process was taken into account. Primary and secondary documents were evaluated and interpreted. At the end of the study, a general evaluation was made and the bibliography was stated.