Etnik ve ulusal toplulukların sinematik temsili bağlamında Türk sinemasında Rus imajı
The Russian image in Turkish cinema within the context of the cinematic representation of ethnic and national communities
- Tez No: 839612
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ TINAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Doğuşundan itibaren insanların hayatlarında önemli bir yer tutan sinema, sadece teknolojiye bağlı olarak gelişen ve popülerleşen bir eğlence aracı veya güzel sanat formu değil, aynı zamanda toplumsal önemi ve işlevleri de olan bir olgudur. Sinematik yapımlar ile toplum arasında karşılıklı bir ilişki olup, bu ilişki dahilinde sinematik ürünlerin toplumsal koşullar ve etkenlerden etkilenmesi ve bunun karşılığında, sineatik yapımların izleyiciye sundukları içeriğin niteliği itibariyle toplumu etkilemesi söz konusudur. Bu bağlamda ön plana çıkan sinemada temsil konusu, akademik açıdan giderek artan bir öneme sahip olmaktadır. Sinematik temsil bağlamında ön plana çıkan bir başka konu da etnik ve ulusal toplulukların, filmler ve televizyon dizileri gibi sinematik yapımlarda nasıl temsil edildiğidir. Bu bağlamda bu tez çalışmasının konusu, Türkiye'de yapılmış olan filmlerde bir ulusal topluluk olarak Rusların nasıl temsil edildiği ve bu temsillerin arka planında yatan sosyal, siyasi, tarihi ve kültürel etkenlerin analizidir. Bu niteliksel çalışmada sosyolojik film analizi tekniği kullanılacak ve Rus karakterler içeren kırk bir film incelenmiştir. Rus karakterleri içeren filmler, anahtar kelimelerle Youtube ve TSA (Türk Sinema Araştırmaları) gibi dijital platformlarında arama yapılarak belirlenmiştir. Bu çalışma ile, daha önce sinema ve toplum arasındaki ilişki bağlamında daha önce ele alınmamış bir ulusal topluluk olan Rusların sinematik temsilini incelemek ve böylelikle bu alandaki bir boşluğu doldurmak hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Cinema, which has an important place in people's lives since its birth, is not only an entertainment tool or fine art form that develops and becomes popular depending on technology, but also a phenomenon that has social importance and functions. There is a reciprocal relationship between cinematic productions and society, and within this relationship, cinematic products are affected by social conditions and factors, and in turn, cinematic productions affect society in terms of the quality of the content they offer to the audience. In this context, cinematic representation, which comes to the forefront, has an increasing importance from an academic point of view. Another issue that comes to the fore in the context of cinematic representation is how ethnic and national communities are represented in cinematic productions such as films and television series. In this context, the subject of this thesis is how the Russians are represented as a national community in films made in Turkey and the analysis of the social, political, historical and cultural factors underlying these representations. In this qualitative study, sociological film analysis technique has been used and a total of forty one films involving Russian characters have been examined. Turkish films including Russian characters have been determined via searches of keywords on digital platforms like Yotube and TSA (Turkish Cinema Researches). With this study, it is aimed to examine the cinematic representation of the Russians, a national community that has not been discussed before in the context of the relationship between cinema and society, and thus to fill a gap in this field.
Benzer Tezler
- Framing the identity and citizenship crises of rohingya from the perspective of diaspora communities
Diaspora toplulukları perspektifinden Rohingya'nın kimlik ve vatandaşlık krizi üzerine çerçeve bir analiz
MUFIZUR RAHMAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2021
Siyasal BilimlerAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. BAŞAK AKAR
- Coming to terms with the past in Turkish Cinema after the 1990s
1990'lardan sonra Türk Sinema'sında geçmişle yüzleşme
BİLLUR ÜLKÜ
Yüksek Lisans
İngilizce
2010
Sahne ve Görüntü SanatlarıBahçeşehir ÜniversitesiSinema Televizyon Ana Bilim Dalı
PROF. DR. Z. TÜL AKBAL SÜALP
- Sudan'da etnik ve dini aidiyetlerin yükselişi ve ulusal bütünleşme sorunu
Rise of ethnic and religious identity politics in Sudan and question of national integration
SERHAT ORAKÇI
Doktora
Türkçe
2020
Siyasal Bilimlerİstanbul Sabahattin Zaim ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. M. EMİN KÖKTAŞ
- Contested landscapes of belonging at the Turkish-Syrian border: the (re) making of Antakya and Defne
Türkiye-Suriye sınırında aidiyetin tartışmalı payzajlari: Antakya ve Defne'nin (yeniden) yapılışı Türkiye'de
JOSE RAFAEL MEDEIROS COELHO
Yüksek Lisans
İngilizce
2021
AntropolojiBoğaziçi ÜniversitesiEleştiri ve Kültür Araştırmaları Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MARİA PİLAR MİLAGROS GARCİA
DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDEM BÜYÜKSARAÇ
- 1980'den günümüze Türk yazılı basınında doğu Türkistan
East Turkestan in the Turkish journalist press in 1980
İSMAİL ŞENTÜRK