Verapamilin in vitro parkinson hastalığı modelinde antiparkinson etkisinin mitokondrial disfonksiyon üzerinden değerlendirilmesi
Evaluation of the antiparkinsonian effect of verapamil in in vitro parkinson's disease model through mitochondrial dysfunction
- Tez No: 839689
- Danışmanlar: PROF. DR. HASİBE VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, Verapamil, 6-hidroksidopamin, Parkinson's disease, Verapamil, 6-hydroxydopamine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bir fenilalkilamin türevi olan verapamil kalsiyum kanal blokörüdür. Nörodejeneratif hastalıkların ortak bir özelliğinin kalsiyum sinyal düzensizliği olduğu belirlenmiştir. Hücrede Ca2+ iyon konsantrasyonunun artması hücre içi işlevi bozarak mitokondrial disfonksiyona, oksidatif stresin artmasına yol açar ve Parkinson hastalığının (PH) gelişiminde önemli rol oynar. Yapılan çeşitli çalışmalarda verapamilin nöronlara kalsiyum girişinin bloke ederek çeşitli akut nörotoksisite modellerinde nöroprotektif etki gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca verapamilin antihipertansif, antianjinal ve antiaritmik özelliklere sahip olduğuda gözlemlenmiştir. Bu çalışmada ise verapamilin in vitro PH modelinde antiparkinson etkisi mitokondrial disfonksiyon üzerinden değerlendirilmiştir. SH-SY5Y hücrelerinde in vitro PH modeli 6-hidroksidopamin (6-OHDA) kullanılarak oluşturulmuştur. Ardından verapamilin SH-SY5Y hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisi ile 6-OHDA indüklü toksisiteye karşı nöroprotektif etkisi XTT analizi ile araştırılmıştır. Sitotoksisite sonuçları dikkate alınarak, devam eden analizderde hücreler 6 saat süresince 10 µM verapamil ile ön işleme tabi tutulmuş, ardından 24 saat süresince 150 µM 6- OHDA ile muamele edilmişdir. Sonrasında deney gruplarında hücre içi reaktif oksijen türleri (ROS) seviyesi ile mitokondrial membran potansiyeli (MMP) belirlenmiş; süperoksid dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) antioksidan enzim aktiviteleri analiz edilmiş ve PH ve mitokondri fonksiyonu ile ilişkili genlerin ekspresyon seviyeleri qRTPZR analizi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, SH-SH5Y hücrelerinde 6-OHDA uygulaması kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ROS seviyesini artırırken MMP'yi azaltmış; SOD aktivitesinde de anlamlı azalmaya neden olmuştur. 6-OHDA grubu ile karşılaştırıldığında verapamil uygulaması ise ROS seviyesini azaltırken, SOD enzim aktivitesini artırmıştır. Ayrıca 6-OHDA ve verapamilin mitokondri fonksiyonu ve PH ile ilişkili çeşitli genlerin ekspresyon seviyelerini de modüle edebildiği belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma ile, verapamilin 6-OHDA ile oluşturulmuş in vitro PH modelinde oksidatif streste azalmaya sebep olarak mitokondri fonksiyonunu düzenlediği ve nöroprotektif etkiye sebep olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Verapamil, a phenylalkylamine derivative, is a calcium channel blocker. It has been determined that a common feature of neurodegenerative diseases is calcium signaling dysregulation. Increased Ca2+ ion concentration in the cell disrupts intracellular function, leading to mitochondrial dysfunction, increased oxidative stress, and plays an important role in the development of Parkinson's disease (PD). In various studies, it has been determined that verapamil has a neuroprotective effect in various acute neurotoxicity models by blocking calcium entry into neurons. It has also been observed that verapamil has antihypertensive, antianginal and antiarrhythmic properties. In this study, the antiparkinson effect of verapamil in the in vitro PH model was evaluated based on mitochondrial dysfunction. The in vitro PH model in SH-SY5Y cells was established using 6-hydroxydopamine (6-OHDA). Then, the cytotoxic effect of verapamil on SH-SY5Y cells and its neuroprotective effect against 6-OHDA-induced toxicity were investigated by XTT analysis. Considering the cytotoxicity results, in subsequent analysis cells were pretreated with 10 µM verapamil for 6 hours, followed by 150 µM 6-OHDA for 24 hours. Afterwards, intracellular reactive oxygen species (ROS) levels and mitochondrial membrane potential (MMP) were determined; superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) antioxidant enzyme activities were analyzed, and the expression levels of genes related to PH and mitochondria function were evaluated by qRT-PCR analysis in the experimental groups. According to the results, 6-OHDA treatment increased the ROS level and decreased MMP, and also caused a significant decrease in SOD activity in SH-SH5Y cells compared to control group. On the other hand, when compared to the 6-OHDA group, verapamil treatment decreased ROS level and increased SOD enzyme activity. It has also been determined that 6-OHDA and verapamil can modulate the expression levels of various genes related to mitochondrial function and PH. In conclusion, this study revealed that verapamil regulates mitochondria function by causing a decrease in oxidative stress and has a neuroprotective effect in in vitro PH model.