Agnès Varda'nın kurmaca ve belgesel filmlerinin kadın temsili bağlamında incelenmesi
An examination of Agnès Varda's fiction and documentary films in the context of female representation
- Tez No: 840071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ARDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Fransız Sineması, Agnès Varda, Kurmaca film, Belgesel film, Kadın temsili, French Cinema, Agnes Varda, Fictional film, Documentary film, Female representation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Sinema, insanlığın yüzyıllardır süregelen hareketsiz görüntüyü kaydetmenin yöntemi fotoğrafı bulduktan kısa bir süre sonra ortaya çıkmıştır. Hareketsiz görüntünün kaydedilmiş hali olan fotoğraf, sinemanın doğuşuna ve gelişimine önderlik eder niteliktedir. Sinema; kısaca hareketli görüntünün kaydedilmesi olarak ele alınabilir, fakat sinema bu özelliğinin yanı sıra belge niteliği taşıyan kayıtlar da üretmektedir. Bu yönüyle sinema, belgesel sinemanın da temellerini atmıştır. Sinemanın gelişiminde kurgunun ortaya çıkması sinemayı belgesel ve kurmaca olarak iki temel alt kategoriye ayırmaktadır. Belgesel ve kurmaca filmlerde çok başarılı filmler ve yönetmenler sinemayı zamanla besleyip zenginleştirmiştir. Belgesel sinemada, kendi hakikatinin peşine düşen yönetmenlerden, kurmaca filmlerde farklı teknik ve konuların peşine düşen yönetmenlere kadar sinema, her aşamasıyla hem sanatın hem de yeninin harmanlamasını izleyicisine sunmaktadır. Bu başarılı yönetmenlerden biri hem kurmaca hem de belgesel filmleriyle çeşitli anlatım biçimlerinin peşine düşen Agnès Varda'dır. Fransız Sineması'nın ürünlerinin yanı sıra Agnès Varda, seneler içinde gelişen ve değişen sinema anlayışıyla başarılı eserler sunan bir yönetmendir. Varda'nın hikâye anlatıcılığı ve kullandığı teknikler sinemada kadının temsili açısından önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmasının amacı, Agnes Varda'nın kurmaca ve belgesel filmlerinin kadın temsili bağlamında incelenmesidir. Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş olup betimsel analiz kullanılmıştır. İçerik analizi tekniğiyle toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyet rollerinden kodların filmlerdeki varlığı-yokluğu, nasıl temsil edildiği ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cinema emerged shortly after humanity invented photography, the method of recording still images that had been going on for centuries. Photography, which is the recorded version of the still image, has a leading role in the birth and development of cinema. Cinema can be briefly considered as the recording of the moving image, but besides this feature, cinema also produces recordings that have the quality of documents. With this aspect, cinema also laid the foundations of documentary cinema. The emergence of fiction in the development of cinema divides cinema into two basic sub-categories as documentary and fiction. Very successful films and directors in documentary and fictional films have fed and enriched cinema over time. From directors who pursue their own truth in documentary films to directors who pursue different techniques and subjects in fictional films, cinema offers its audience the blending of both art and the new at every stage. One of these successful directors is Agnès Varda, who pursues various forms of expression with both fictional and documentary films. In addition to the products of French Cinema, Agnès Varda is a director who offers successful works with the understanding of cinema that has developed and changed over the years. Varda's storytelling and the techniques she uses have an important place in terms of representation of women in cinema. In this research, qualitative research method was preferred and descriptive analysis was used. With the content analysis technique, the presence or absence of gender and gender role codes in the films and how they are represented are revealed.