Ratlarda siklofosfamid kaynaklı oksidatif stres, doku hasarı, DNA hasarı ve apoptoz karşısında curcuminin etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of curcumin against cyclophosphamide-induced oxidative stress, tissue damage and DNA damage in rats
- Tez No: 840140
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ATAKİŞİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Kemoterapötik ajan, antioksidan, kardiyotoksisite, hepatoksisite, nefrotoksisite, 8-OHdG, Chemotherapeutic agent, antioxidant, cardiotoxicity, hepatoxicity, nephrotoxicity, 8-OHdG
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu doktora tezi çalışması zerdeçal bitkisinin içeriğinde bulunan kurkuminoidlerden en önemlisi kurkuminin ratlarda siklofosfamidin neden olduğu oksidatif stres, hepatoksisite, nefrotoksisite ve kardiyotoksisite ile birlikte bu dokularda meydana getirdiği DNA hasarı üzerindeki etkilerini araştırma amacıyla gerçekleştirildi. Ortalama canlı ağırlıkları 250-270 gram 48 adet Wistar albino erkek rat ile çalışma gerçekleştirildi. Gruplarda 8 adet hayvan olacak şekilde 6 grup oluşturuldu. Kontrol grubuna tek doz serum fizyolojik, 200CUR grubuna 7 gün 200mg/kg oral kurkumin, 300CUR grubuna 7 gün 300mg/kg oral kurkumin, CP grubuna tek doz 200mg/kg siklofosfamid, CP+200CUR grubuna tek doz 200mg/kg siklofosfamid ve 7 gün 200mg/kg oral kurkumin, CP+300CUR grubuna tek doz 200mg/kg siklofosfamid ve 7 gün 300mg/kg oral kurkumin uygulamaları yapıldı. Çalışma sonrası alınan örneklerden tam kanda redükte glutatyon, plazmada malondialdehit ve nitrik oksit, serumda kardiyak troponin I, üre ve kreatinin düzeyleri, serumda alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, alkalen fosfataz ve kreatin kinaz izoenzim MB enzim aktiviteleri, dokularda 8-hidroksi-deoksiguanozin, tümör nekroz faktörü alfa ve nükleer faktör kappa B düzeyleri analiz edildi. Kalp, karaciğer ve böbrek dokuları histopatolojik olarak değerlendirildi. Siklofosfamidin toksik etkilere neden olduğu malondialdehit, nitrik oksit, kardiyak troponin I, üre, kreatinin, 8-hidroksideoksiguanozin, tümör nekroz faktörü alfa ve nükleer faktör kappa B düzeyleri ile alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, alkalen fosfataz ve kreatin kinaz izoenzim MB enzim aktivitelerinde gözlemlenen artışın, redükte glutatyon düzeyinde gözlemlenen düşüşün tespitiyle anlaşıldı. Bu bulgular histopatolojik incelemelerle desteklendi. Siklofosfamid ile birlikte 200mg/kg kurkumin uygulamasının siklofosfamidin bütün toksik etkilerinde iyileştirme gösterdiği, 300mg/kg kurkumin uygulamasının malondialdehit, redükte glutatyon, alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, alkalen fosfataz, kreatinin, tüm dokularda 8-hidroksi-deoksiguanozin ve böbrek dokusunda tümör nekroz faktörü alfa parametreleri açısından 200mg/kg kurkumin uygulamasına göre anlamlı bir fark oluşturduğu tespit edildi. Sonuç olarak siklofosfamid ile birlikte kurkuminin bir arada uygulanması siklofosfamidin toksik etkilerini iyileştirdiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis study was carried out to investigate the effects of curcumin, the most important of the curcuminoids contained in turmeric plant, on cyclophosphamide-induced oxidative stress, hepatoxicity, nephrotoxicity, cardiotoxicity and DNA damage in rats. The study was carried out with 48 Wistar albino male rats with an average body weight of 250-270 grams. Six groups were formed with 8 animals in each group. The control group received a single dose of saline, 200CUR group received 200mg/kg oral curcumin for 7 days, 300CUR group received 300mg/kg oral curcumin for 7 days, CP group received a single dose of 200mg/kg cyclophosphamide, CP+200CUR group received 200mg/kg cyclophosphamide and 200mg/kg oral curcumin for 7 days, CP+300CUR group received 200mg/kg cyclophosphamide and 300mg/kg oral curcumin for 7 days. Reduced glutathione in whole blood, malondialdehyde and nitric oxide levels in plasma, cardiac troponin I, urea and creatinine levels in serum, alanine aminotransferase in serum were determined from the samples taken after the study, Aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase and creatine kinase isoenzyme MB enzyme activities, 8-hydroxy-deoxyguanosine, tumor necrosis factor alpha and nuclear factor kappa B levels in tissues were analyzed. Heart, liver and kidney tissues were evaluated histopathologically. Malondialdehyde, nitric oxide, cardiac troponin I, urea, creatinine, 8-hydroxy-deoxyguanosine, 8-hydroxy-deoxyguanosine, tumor necrosis factor alpha and nuclear factor kappa B levels, and alanine aminotransferase, The increase in aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase and creatine kinase isoenzyme MB enzyme activities and the decrease in reduced glutathione level were determined. These findings were supported by histopathologic examinations. Cyclophosphamide and 200mg/kg curcumin administration improved all toxic effects of cyclophosphamide, while 300mg/kg curcumin administration improved malondialdehyde, reduced glutathione, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase, creatinine, 8-hydroxy-deoxyguanosine in all tissues and tumor necrosis factor alpha in renal tissue showed a significant difference compared to 200 mg/kg curcumin administration. In conclusion, cyclophosphamide combined with curcumin ameliorated the toxic effects of cyclophosphamide.