Etkinlik temelli deyim öğretimi uygulamalarının yabancı dil olarak türkçe deyimlerin öğretimi süreçlerine etkisi
The effect of activity-based idiom teaching practices on the process of turkish idiom teaching as a foreign language
  1. Tez No: 840141
  2. Yazar: YASEMİN AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHADIR GÜCÜYETER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: yabancı dil olarak Türkçe, etkinlik temelli, karma yöntem, deyim, Turkish as a foreign language, activity-based, mixed method, idiom
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç:Bu araştırmanın amacı; etkinlik temelli deyim öğretimi uygulamalarının yabancı dil olarak Türkçe öğretimi süreçlerine etkisini test edilmesidir. Yöntem:Bu çalışma karma araştırma yöntemiyle yürütülmüştür.Yapılan araştırmada gelişmiş karma yöntem desenlerinden müdahale deseni kullanılmıştır. Araştırmanın deneysel bölümünden önce ve sonra nitel veriler toplanmıştır.Çalışmanın nitel verileri programın hem başında hem sonunda yer aldığı için iç içe desenle yürütülmüştür. Seçkisizlik ilkesine göre atanmış C1 seviyesinde 21 öğrenciden deney ve kontrol grubu oluşturulmuştur. Hazırlanmış olan program deney grubu öğrencilerine 6 hafta süre ile uygulanmış, kontrol grubu öğrencilere herhangi bir etkide bulunulmamıştır. Müdahale öncesinde ve sonrasında test- tekrar- test olarak deyimlerle alakalı başarı testi uygulanmıştır. Elde edilen verilere t-testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonunda deney grubundaki öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmış, elde edilen verilerin içerik analizi yapılmış, betimsel olarak analizleri yapılmıştır. Bulgular:Araştırmada elde edilen bulgularda etkinlik temelli deyim öğretimi uygulamalarının yabancı dil olarak Türkçe deyimlerin öğretimi sürecine etkili olduğu saptanmış, ayrıca araştırma sonunda ulaşılan nicel veriler ile nitel verilerin birbirini açıklar nitelikte olduğu gözlenmiştir. Sonuçlar:Araştırma sonucunda etkinlik temelli deyim öğretimi uygulamalarının yabancı dil olarak Türkçe deyimlerin öğretimi sürecine etkili olduğuna ulaşılmıştır. Nitel ve nicel verilerin de birbiri ile uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose:The purpose of this research is to test the effect of activity-based idiom teaching practices on teaching Turkish as a foreign language. Method:This study was conducted with mixed research method. In the research, the intervention design, one of the advanced mixed method designs, has been used. Qualitative data were collected before and after the experimental part of the study. Since the qualitative data of the study take part both at the beginning and at the end of the program, it was conducted in a nested pattern. Experiment and control groups were formed from 21 students at the C1 level, who were assigned according to the principle of randomness. The prepared program was applied to the experimental group students for 6 weeks, but it was not applied to the control group students. Before and after the intervention, an achievement test related to idioms was applied as a test-retest. The t-test was applied to the obtained data. At the end of the research, semi-structured interviews were conducted with the students in the experimental group, the data obtained were analyzed by content analysis and descriptive analysis was made. Findings:In the findings obtained in the research, it was determined that the activity-based idiom teaching practices were effective on the teaching of Turkish idioms as a foreign language. In addition, it was observed that the quantitative and qualitative data obtained at the end of the research were in a quality way to explain each other. Conclusions:As a result of the research, it was found that activity-based idiom teaching practices were effective in teaching Turkish idioms as a foreign language. It was seen that the qualitative and quantitative data were in harmony with each other.