Consequences of federalism in post-conflict state building: Comparison of Somalia and Ethiopia cases
Çatışma sonrası devlet inşasında federalizmin sonuçları: Somali ve Etiyopya vakalarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 840213
  2. Yazar: IMAN AHMED FARAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TURAN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Afrika, Somali, Etiyopya, Federalism, Yönetişim, İç Savaş, Africa, Somalia, Ethiopia, Federalism, Governance, Civil War
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Dünyadaki diğer pek çok ülkenin aksine, Somali ve Etiyopya, Afrika Boynuzu boyunca uzun süreli siyasi istikrarsızlığa ve nüfusun yer değiştirmesine yol açan iç savaşlar yaşamıştır. Somali daha homojen bir etnik yapıya sahipken, Etiyopya etnik çeşitlilik ile öne çıkmaktadır. Etiyopya ve Somali'deki istikrarsızlık, etnik topluluklar (Etiyopya'da) veya klanlar (Somali'de) arasındaki derin bölünmelerden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla Etiyopya ve Somali'de federalizmin uygulanması yalnızca Etiyopyalı etnik gruplara ve Somalili klanlara özerklik verme amacına yönelikti. Federalizmin Etiyopya ve Somali'de uygulanmasının ardından sonuçlarını anlamak için bu çalışma, Somali ve Etiyopya'da çatışma sonrası devlet inşasında federalizmin sonuçlarını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma aşağıdaki araştırma sorularına cevap aramaktadır: Federalizm, Etiyopya ve Somali'deki etnik ve klan çatışmalarının çözülmesine veya en aza indirilmesine nasıl yardımcı olmuştur? Federalizm Somali ve Etiyopya'da demokrasiyi ve kapsayıcı yönetimi nasıl etkilemiştir? Etiyopya'daki federalizm ile Somali'deki federalizm arasındaki benzerlikler nelerdir? Etiyopya'daki federalizm ile Somali'deki federalizm arasındaki farklar nelerdir? Bu çalışmanın temel araştırma sorusuna cevap bulmak için için karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Örneklem büyüklüğü Etiyopya'dan 15 katılımcı ve Somali'den 15 katılımcı olmak üzere 30 katılımcıdan oluşmaktadır. Nitel verileri analiz etmek ve kategorize etmek için tematik analiz, nicel verileri analiz etmek ve sunmak için tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Araştırma, federalizmle Etiyopya ile Somali'de istenilen sonuçlara tam anlamıyla ulaşılamadığını göstermektedir. Federalizm sayesinde iki ülkenin toprak bütünlüğü sağlanırken, Etiyopya ve Somali'de etnik ve klan ayrılıkları sürmeye devam etmektedir. Çalışma, her iki ülkede de federal sistem hakkında tabandan kamusal vatandaşlık eğitimi alınmasını ve aynı zamanda toplumların yönetişim yapısına daha fazla dahil edilmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
In contrast to many other countries around the world, Somalia and Ethiopia experienced civil wars that resulted in protracted political instability and population displacement across the Horn of Africa. While Somalia is more homogeneous, Ethiopia is distinguished by ethnic diversity. Instability in Ethiopia and Somalia is due to deep divisions between ethnic communities (in Ethiopia) or clans (in Somalia). Thus, the implementation of federalism in Ethiopia and Somalia was solely for the purpose of granting autonomy to Ethiopian ethnic groups and Somali clans. In order to understand the consequences of federalism, after its implementation in Ethiopia and Somali, this study sought to compare the consequences of federalism in post-conflict state building in Somalia and Ethiopia. The study was guided by the following research questions: How has federalism help in solving or minimising ethnic and clan conflicts in Ethiopia and Somalia? How has federalism impacted democracy and inclusive governance in Somalia and Ethiopia? What are the similarities between federalism in Ethiopia and federalism in Somalia? What are the differences between federalism in Ethiopia and federalism in Somalia? To investigate the main question of this study, a mixed methods research design was used. The sample size was 30 respondents (15 respondents from Ethiopia and 15 respondents from Somalia). Thematic analysis was used to analyse and categorise qualitative data while descriptive statistics was used to analyse and present quantitative data. The study found out that federalism has not fully achieved its indended goal of unifying in both countries. While the the territorial integrity of the two nations have been achieved, ethnic and clan divisions persist in Ethiopia and Somalia respectively. The study recommends public civic education from the grassroots about federal system in both countries and also recommends more inclusion of grassroot communities in governance structure.