Bizans İmparatorluğu'nun Anadolu'daki iskân ve tehcir faaliyetleri (VII-XIII. yüzyıllar)
Settlement and deportation activities of the Byzantine Empire in Anatolia (VII-XIII. centuries)
- Tez No: 840248
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ HACIGÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bizans İmparatorluğu, Anadolu, İskân, Tehcir, Byzantine Empire, Anatolia, Settlement, Deportation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bizans İmparatorluğu birçok nedenden dolayı Anadolu toprakları üzerinde yaşayan halkları bir bölgeden başka bir bölgeye nakil etmiştir ya da bazı halkları Anadolu'ya göç ettirmiştir. Doğal ya da beşerî sebeplerden ötürü halkların yerleri değişmiştir. Toplumları yurtlarından kopardıktan sonra belirli bölgelere devlet eli ile yerleştirmek risklidir. Bizans İmparatorluğu, Anadolu'da bu riskli ve zor politikayı çoğu zaman uygulamak durumunda kalmıştır. Bizans İmparatorluğu VIII. yüzyıldan itibaren farklı güçlerle mücadele halinde olmuştur. Sâsânîler, Avarlar, Slavlar, Bulgarlar, Araplar, Normanlar, Müslüman ve gayrimüslim Türkler ile yaptığı savaşlarda gerek iskân gerekse tehcir politikalarına başvurmak durumunda kalmıştır. Bu çalışmada VII. ve XIII. yüzyılları arasında Bizans İmparatorluğu'nun Anadolu toprakları üzerinde yapmış olduğu iskân ve tehcir faaliyetleri incelenmiştir. Bu faaliyetlerin sebep ve sonuçları açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
For many reasons, the Byzantine Empire transferred the people living on Anatolian lands from one region to another or made some people migrate to Anatolia. The places of people have changed due to natural or human reasons. It is risky to remove societies from their homelands and settle them in certain regions by the state. The Byzantine Empire often had to implement this risky and difficult policy in Anatolia. The Byzantine Empire has been in conflict with different powers since the 7th century. Had to resort to both settlement and deportation policies in their wars with the Sâsânîs, Avars, Slavs, Bulgarians, Arabs, Normans, Muslim and non-Muslim Turks. In this study, the settlement and deportation activities of the Byzantine Empire on Anatolian lands between the 7th and 13th centuries were examined. The causes and consequences of these activities have been tried to be explained.