The Site planning of an archaeological site in Lycia a proposal to arycanda
Likya döneminde bir arkeolojik alanda çevre düzenlemesi arykanda için bir öneri
- Tez No: 3658
- Danışmanlar: EMRE MADRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Arkeolojik alanlar, Arykanda, çevre düzenleme, kazı alanları, koruma, onarım vı, Archaeological site, Arycanda, conservation, excavation, restoration, site arrangement IV
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET LİKYA DÖNEMİNDE BİR ARKEOLOJİK ALANDA ÇEVRE DÜZENLEMESİ ARYKANDA İÇİN BİR ÖNERİ KAYGUSUZ, Nevin Yüksek Lisans Tezi, Restorasyon Bölümü Tez Yöneticisi : Öğr. Gör. Emre Madran Haziran 1988, 206 sayfa Bu çalışmanın konusu, Arykanda antik kenti çevre düzenlemesidir. M.O. V. yüzyılda Likyalılar tarafından kurulmuş, Yunan ve Roma dönemlerinden sonra, Bizans çağında yerleşim, antik kentin güneyine kaymış ve bugüne kadar süregelmiştir. Bu tez arkeolojik bir sit alanına, restorasyon çerçevesinde nereye, ne kadar ve nasıl yaklaşılabileceğini araştırmak ve çevre düzenlemesi konusunda bir öneri getirebilmek amacı ile hazırlanmıştır. Çevre düzenlemesinde antik bir kent verileri ile bugünkü. olanaklar, topografik koşullarla gezi şemaları çakıştırılmaya çalışılmıştır.Kentin ve yörenin tarihi, konumu, yerleşim şemaları incelenmiş, antik çağda kent planlamacılığı araştırılmış, ayrıca kazı alanlarının ve özelde Arykanda'nın sorunları irdelenmiştir. Bu çalışmaların ışığında öneri getirilmeye çalışılmıştır. Malzemeye yönelik koruma çalışmaları sadece genel kıstaslarla belirlenmiştir. Ayrıca yapıların işlevlendirme olasılıkları da araştırılmıştır. Birinci bölüm metodolojik çalışmayı anlatmaktadır. İkinci bölümde Türkiye'deki kazı alanlarının sorunları incelenmiştir. Üçüncü bölüm Arykanda hakkında bilgileri kapsamaktadır. Dördüncü bölüm, antik çağda kent planlamacılığının ve kent yapılarının gelişimini anlatmaktadır. Beşinci bölümde ise Arykanda 'nin koruma sorunları ve öneriler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SITE PLANNING OF AN ARCHAEOLOGICAL SITE IN LYCIA A PROPOSAL TO ARYCANDA KAYGUSUZ, Nevin M.S. in Restoration Supervisor : Inst. Emre Mad ran June 1988, 206 pages The subject of this study is the site planning of the antique city, Arycanda. The city was established by the Lycians in the 5th century B.C. After the Hellen and Roman periods, the city was shifted towards the south, and has been continued until now. This thesis has been prepared to investigate where, how and how much, can be approached to an archaeological site within the restoration rules, and to bring a suggestion about the site planning. While working on the site planning, the data of the antique city and the possibilities of today, the topographic conditions and the tour routes, Bre tried to be adapted. inBeside the research on the history and the location of Arycanda and Lycia, there made a. study about the city planning. Also the special problems of Arycanda were pointed out» As a result of these studies, it is tried to bring out some suggestions about the site planning. The protection study of materials is mentioned by only general criterions. Also a research made about the ref unctioning buildings. In the first part, the methodo logic studies are discussed» In the second part, the conservation problems of archaeological sites in Turkey are mentioned, In the third part, an information is given about Arycanda» In the fourth part, the city planning, and the development of the city building in the antique age, is inc luded. In the fifth part, the conservation problems of Arycanda are examined and restoration principles are recommended.