Yüksek performanslı polimerlerin kompozit rezinle bağlantısına yüzey işlemleri ile termal yaşlandırmanın etkisinin incelenmesi ve yüzey pürüzlülüğüyle temas açısının karşılaştırılması
Effect of surface treatment with thermal aging on the shear bond strength of veneering composite resin to high performance polymers and comparison of surface roughness and contact angle of materials
- Tez No: 840260
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YEŞİL DUYMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bağlantı, ıslanabilirlik, kompozit dental rezin, polieter eter keton, polieter keton keton, Adhesion, composite dental resin, polyetheretherketone, wettability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Amaç: Bu çalışma, yüksek performanslı polimerlerle kompozit rezin arasındaki bağlanma dayanımına farklı yüzey ile termal yaşlandırma işlemlerinin etkisinin incelenmesi, bağlanma dayanımı, yüzey pürüzlülüğü ve temas açısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: İki farklı yüksek performanslı polimerden (polieter eter keton ve polieter keton keton) 7x7x2 mm boyutlarında toplam 170 adet örnek hazırlandı. Örneklerin yüzeylerine 110 μm boyutlarında alüminyum oksit partikülleri ile kumlama işlemi uygulandı. Kendi içinde rastgele beş gruba (kontrol, hidroflorik asit, tribokimyasal kumlama, Nd: YAG lazer, Er: YAG lazer) ayrılarak numaralandırılan örneklerin yüzey pürüzlülüğü ile temas açısı ölçümleri yapıldı. Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) görüntüleri alındı. Adeziv ajandan sonra kompozit rezin uygulanarak polimerize edildi. 37 °C'de distile suda 24 saat bekletilen örneklerin yarısına 5000 döngü termal yaşlandırma işlemi uygulandı. Örneklerin bağlanma dayanımları tespit edildi. Veriler IBM SPSS V23 programı ile analiz edildi. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde varyans analizi kullanıldı. Çoklu karşılaştırmalar Tukey HSD testi ile incelendi. Bağlanma dayanımı, pürüzlülük ve temas açısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesinde Pearson korelasyon katsayısı kullanıldı. Bulgular: Bağlanma dayanımına; materyal farklılığının ve termal yaşlandırma işleminin etkisinin anlamsız (p>0.05), uygulanan yüzey işleminin anlamlı (p0.05) olduğu istatistiksel olarak belirlendi. Pürüzlülük ile bağlanma dayanımı (p=0.760), temas açısı ile bağlanma dayanımı (p=0.113) arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Temas açısı ile yüzey pürüzlülüğü arasında anlamlı bir ilişki (p=0.027) tespit edildi. Sonuç: Termal yaşlandırma işlemi uygulanmayan PEEK materyalinden hazırlanan Grup 5 (Alüminyum Oksit Kumlama+ Er: YAG Lazer) örneklerde en yüksek bağlanma dayanımı değerleri elde edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study investigated effects of thermal aging on bonding strength of a composite resin with different surface treatments to high-performance polymer materials, evaluating the relationship between bond strength, surface roughness, and contact angle. Material and method: 170 samples sized 7x7x2mm were prepared from two high-performance polymers (PEEK, PEKK). Samples were sandblasted with 110 μm aluminium oxide. Divided into 5 subgroups according to surface modification; control, hydrofluoric acid, tribochemical sandblasting, Nd:YAG laser, Er:YAG laser. Surface roughness and contact angle measurements with SEM analysis were performed. After applying adhesive agent, the composite resin was polymerized. All samples were soaked in distilled water at 37°C for 24 hours. Half were subjected to 5000 thermal aging cycles. Bond strength recorded in the Universal tester. Data was analysed with IBM-SPSS-V23 program. Conformity to normal distribution was evaluated using the Shapiro-Wilk test. Analysis of variance in obtained data provided the evaluation. Multiple comparisons were analysed with the Tukey-HSD test. The Pearson correlation coefficient was used in evaluating the relationship between bond strength, roughness, and contact angle. Results: Material difference and thermal aging is insignificant (p>0.05). Applied surface treatment is significant (p0.05) determined statistically. There weren't significant relationships between roughness and bond strength (p=0.760), contact angle and bond strength (p=0.113). A significant relationship (p=0.027) was found between contact angle and surface roughness. Conclusion: The highest bond strengths were in Group 5 samples using PEEK material without thermal aging.