Beypazarı (Ankara) kuzeyindeki volkanik kayaçların petrolojisi ve jeokimyası
Petrology and geochemistry of volcanic rocks from the north of Beypazari, Ankara
- Tez No: 840365
- Danışmanlar: PROF. DR. ABİDİN TEMEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Galatya, Beypazarı, jeokimya, adakit, düşük dereceli kısmi ergime, Galatia, Beypazarı, geochemistry, adakite, low-grade partial melting
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez çalışmasında, Ankara'nın kuzeyinde bulunan Galatya Volkanik Provensi (GVP)'nin batı kısmını oluşturan, Beypazarı kuzeyindeki volkanik kayaçların petrolojik ve jeokimyasal özellikleri incelenmiş, volkanizmanın kökeni ve oluşumunda etkili olan süreçlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bölgedeki volkanik kayaçların, bu çalışmada yapılan yaş analizi sonuçlarına göre Erken Miyosen (18.3-16.9 My) döneminde oluştuğu belirlenmiştir. Çalışma alanındaki volkanik kayaçların yaşlıdan gence, andezitik, dasitik, bazaltik-takiandezit bileşimde oldukları, asidik ve ortaç volkanik kayaçların adakitik özellik gösterdikleri belirlenmiştir. İnceleme alanındaki volkanik kayaçların, ana-iz element, nadir toprak element ve izotop verilerine göre, dalma-batma sürecinin de etkili olduğu koşullarda zenginleşmiş litosferik kökenli spinel-peridotit kaynaktan düşük dereceli kısmi ergime (%4-8) ile oluştuğu, oluşumlarında asimilasyon ve fraksiyonel kristalleşme süreçlerinin etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the petrological and geochemical properties of the volcanic rocks in the north of Beypazarı, which form the western part of the Galatia Volcanic Province (GVP) located in the north of Ankara, were examined, and it was aimed to reveal the processes that were effective in the origin and formation of volcanism. It was determined that the volcanic rocks in the region were formed in the Early Miocene (18.3-16.9Ma) period according to the results of the age analysis performed in this study. It has been determined that the volcanic rocks in the study area are from old to young, andesitic, dacitic, basaltic tachyhandesite composition, and acidic and intermediate volcanic rocks show adakitic properties. According to the major-trace element, rare earth element and isotope data, the volcanic rocks in the study area were formed by low-grade partial melting (4-8%) from an enriched lithospheric spinel-peridotite source under conditions where the subduction process is also effective, It has been determined that assimilation and fractional crystallization processes are effective in their formation.