Isparta ve ilçelerinin Osmanlı harita resim geleneğine göre tasviri
Depiction of Isparta and its districts according to the Ottoman map painting tradition
  1. Tez No: 840404
  2. Yazar: EMİNE KAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN YAMAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Harita Resim, Osmanlı Resim Sanatı, Minyatür Sanatı, Harita, Matrakçı Nasuh, Ottoman Cartographic Art, Ottoman Painting Art, Miniature Art, Map, Matrakçı Nasuh
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Dünyanın en eski bilim dallarından olan haritacılık, tarih boyunca çok önemli bir yere sahip olmuştur. İslam coğrafyası ile gelişen Osmanlılarda haritacılık ile ilgili birçok farklı harita resim tekniğinde eser günümüze kadar gelmiştir. Kroki şeklinde, topografik haritalar, portolan denilen kıyı ve limanlara dair bilgiler içeren haritalar ön plana çıkmaktadır. 16. Yüzyıl harita resim tekniğinde çizen nakkaş denildiğinde ilk akla gelen isim Matrakçı Nasuh olmuştur. Matrakçı Nasuh, bir nevi harita ile resmi birleştirerek eserler vermiştir. Bu bilgiler ışığında Matrakçı Nasuh'un eserleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Tezin amacı Nasuh'un eserlerinden ilham alarak, Isparta ve 12 ilçesinin uygulamaları yaparak özgün eserler ortaya koymaktır. Tezin yöntemi, nitel araştırma yöntemlerinden, kaynak tarama ve uygulamalı yöntemdir. Isparta ve 12 ilçesi ön araştırma yapılarak, günümüz teknolojisi Google Earth'den yararlanılarak, ana planı bozmadan mümkün olduğunca şehir mimarisi ve yapısı gösterilmeye çalışılmıştır. Önemli kültür varlıkları ve öne çıkan mimari yapılar yerinde detaylı bir şekilde incelenmiş ve fotoğraflanmıştır. Şehir gerçekleri göz önüne alınarak daha yaşanabilir, daha çevreci, daha masalımsı bir şehir tasviri oluşturulmaya çalışılmıştır. Isparta ve ilçelerinin Osmanlı harita resim geleneğine göre tasvirleri, geleneksel sanatımızla, günümüz modern şehir dokusunu birleştirmesi açısından önem taşımaktadır. Alanda çalışmak isteyenler için iyi bir örnek olacaktır.
Özet (Çeviri)
Cartography, one of the oldest branches of science in the world, has held great importance throughout history. In the Islamic world and the Ottoman Empire, which developed in close proximity, numerous works related to cartography have survived to the present day, created using various map drawing techniques. Notable among these are sketches, topographic maps, and portolan maps that provide information about coastlines and ports. When it comes to map drawing techniques in the 16th century, the name that immediately comes to mind is Matrakçı Nasuh. Matrakçı Nasuh produced works that combined maps and illustrations in a unique way. In light of this information, Matrakçı Nasuh's works have been examined in detail. The aim of this thesis is to create original works for Isparta and its 12 districts by drawing inspiration from Nasuh's works and introducing a new style. The methodology of the thesis includes qualitative research methods, literature review, and practical application. Preliminary research was carried out in Isparta and its 12 districts, and by using today's technology, Google Earth, an attempt was made to show the city architecture and structure as much as possible without disturbing the master plan. Important cultural assets and prominent architectural structures were examined in detail and photographed on site. Considering the realities of the city, an attempt was made to create a more livable, more environmentally friendly, more fairy-tale-like city depiction. The depictions of Isparta and its districts according to the Ottoman cartographic tradition are significant in terms of merging our traditional art with the modern urban fabric of today. This work will serve as a good example for those who wish to work in the field.