Dış kaynak kullanımının çalışanlar üzerindeki etkisi/Bir vakıf üniversitesi örneği
The effect of outsourcing on employees/The example of a foundation university
  1. Tez No: 840431
  2. Yazar: EZGİ ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YETER DEMİR USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan, dış kaynak kullanımı, eğitim, etki, hizmet, Education, effect, outsourcing, service, worker
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Dış kaynak kullanımı (outsourcing), işletmelerin sürdürülebilirliği ve üstünlük sağlaması açısından önem taşımaktadır. Bu doğrultuda birçok farklı hizmet alanların bir arada bulunduran ve profesyonelleşmenin en önemli sektörlerden biri olan eğitim sektöründe dış kaynak kullanımına gerek duyulmaktadır. Bu çalışmada İstanbul Medipol Üniversitesinde görev yapan idari ve akademik çalışanlar üzerindeki dış kaynak kullanımının etkisini ortaya koymak ve dış kaynak kullanımının sosyo-demografik özelliklere göre karşılaştırılarak verimlilik ve etkililik düzeyinin sonuçlandırılması amaçlanmıştır. Kesitsel ve tanımlayıcı yöntemle gerçekleştirilen bu çalışmada Yemekhane, Temizlik ve Güvenlik Ölçeği, Ulaşım Memnuniyet Anketi ve sosyo-demografik bilgi formu kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul Medipol Üniversitesi Kuzey, Güney ve Unkapanı Kampüsünde idari ve akademik olarak görev yapan 4848 çalışan oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi en az 375 olarak hesaplanmış ve 376 kişiye ulaşılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 26 istatistik paket programı kullanılmıştır. Çalışmanın güvenilirliği için Cronbach's Alfa analizi yapılmış olup dört ölçeğin güvenirliği yüksek çıkmıştır. Katılımcıların dış kaynak kullanımı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığını tespit etmek için Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Katılımcıların Yemekhane (X̅= 3,645, Ss= 0,756), Temizlik (X̅= 4,078, Ss= 0,630), Ulaşım (X̅= 3,483, Ss= 0,901) ve Güvenlik (X̅= 3,829, Ss= 0,650) puan ortalamalarının olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların cinsiyet değişkeni açısından; yemekhane, temizlik, ulaşım ve güvenliğe göre anlamlı bir farklılık gösterdiği, çalışma grubu değişkeni açısından; yemekhane ve temizliğe göre anlamlı bir farklılık gösterdiği, ulaşım ve güvenliğe yönelik anlamlı bir farklılık göstermediği, çalışma yılı değişkeni açısından; yemekhane, temizlik, ulaşım ve güvenliğe yönelik anlamlı bir farklılık göstermediği ve çalışma yeri değişkeni açısından yemekhaneye göre anlamlı bir farklılık göstermediği, temizlik, ulaşım ve güvenliğe göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Outsourcing is important for the sustainability and superiority of businesses. In this regard, there is a need for outsourcing in the education sector, which combine many different service areas and is one of the most important sectors for professionalization. In this study, it is aimed to reveal the effect of outsourcing on administrative and academic employees working at Istanbul Medipol University and to conclude the efficiency and effectiveness level by comparing outsourcing according to demographic characteristics. In this study, which was carried out with a cross-sectional and descriptive method, the Cafeteria, Cleanliness and Security Scale, Transportation Satisfaction Survey and demographic information form were used. The population of the study consists of 4848 employees working administratively and academically at Istanbul Medipol University North, South and Unkapanı Campuses. The sample of the study was calculated to be at least 375 and 376 people were reached. SPSS 26 statistical package program was used to analyze the data obtained in the study. Cronbach's Alpha analysis was performed for the reliability of the study and the reliability of the four scales was found to be high. Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests were used to determine whether there was a statistically significant difference between the participants' outsourcing levels. It was determined that the average scores of the participants were Dining Hall (X̅= 3.645, Ss= 0.756), Cleanliness (X̅= 4.078, Ss= 0.630), Transportation (X̅= 3.483, Ss= 0.901) and Security (X̅= 3.829, Ss= 0.650). In terms of gender variable of the participants; In terms of the work group variable, there is a significant difference according to the cafeteria, cleaning, transportation and security; In terms of the working year variable, there is a significant difference in terms of cafeteria and cleaning, but no significant difference in transportation and security; It was determined that there was no significant difference in terms of cafeteria, cleanliness, transportation and security, and in terms of the work place variable, there was no significant difference in terms of cafeteria, but there was a significant difference in terms of cleaning, transportation and security.