Psikolojik danışman adaylarının psikolojik danışma yardım becerileri öz-yeterliği düzeylerinin özgecilik ve temel empati düzeyleri tarafından yordanması
Prediction of psychological counselor candidates' levels of counseling helping skills self-efficiency by levels of altruism and basic empathy
- Tez No: 840512
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKİDE BAKALIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Danışma Yardım Becerileri, Özgecilik, Empati, Psikolojik Danışma Öz-Yeterliği, Psikolojik Danışman Adayları, Counseling Helping Skills, Altruism, Empathy, Counseling Self-Efficacy, Counselor Candidates
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı psikolojik danışman adaylarının özgecilik ve temel empati düzeylerinin psikolojik danışma yardım becerileri öz-yeterliğini yordama gücünün incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi İzmir Demokrasi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programı 4. Sınıfına devam eden öğrencilerden oluşmaktadır. Katılımcılar %78.2'si (N= 176) kadın, %21.8'i (N= 49) erkek olmak üzere toplam 225 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu ile Lent vd. (2003) tarafından geliştirilen ve Pamukçu ve Demir (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan Psikolojik Danışma Öz-Yeterliği Ölçeği, London ve Bower (1968) tarafından geliştirilen ve Akbaba (2001) tarafından Türkçeye uyarlanan Özgecilik Ölçeği, Jolliffe ve Farrington (2006) tarafından geliştirilen ve Topcu, Erdur-Baker ve Çapa-Aydın (2010) tarafından Türkçeye uyarlanan Temel Empati Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler analiz edilirken değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson momentler çarpımı korelasyonu ve yordama işlemi için aşamalı çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Korelasyon analizi sonucunda Psikolojik Danışma Yardım Becerileri Öz-Yeterliği Ölçeği, Özgecilik Ölçeği ile Temel Empati Ölçeği puanları arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Aşamalı çoklu regresyon analizi bulguları ise psikolojik danışma yardım becerileri öz-yeterliğinin anlamlı yordayıcılarının sırasıyla Özgecilik Ölçeği'nin alt boyutu olan sosyal, Temel Empati Ölçeği'nin alt boyutu olan bilişsel empati ve yine Özgecilik Ölçeği'nin alt boyutları olan sorumluluk ve yardımseverlik olduğunu göstermiştir. Diğer yandan Özgecilik Ölçeği'nin aile alt boyutu ile Temel Empati Ölçeği'nin duygusal empati alt boyutunun psikolojik danışma yardım becerileri öz-yeterliğinin anlamlı yordayıcıları olmadığı bulunmuştur. Daha sonrasında elde edilen bulgular literatür kapsamında tartışılmış ve ileride yapılacak çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the predictive power of counselor candidates' altruism and basic empathy levels in counseling helping skills self-efficacy. The sample of the research consists of students attending the 4th year of Guidance and Psychological Counseling undergraduate program at Izmir Democracy University, Ege University, Dokuz Eylul University, Marmara University, Van Yüzüncü Yıl University, Aydın Adnan Menderes University, Necmettin Erbakan University and Muğla Sıtkı Koçman University. Participants consisted of 225 students, 78.2% (N= 176) female and 21.8% (N= 49) male. The research data were collected through the Personal Information Form created by the resarcher, the Psychological Counseling Self-Efficacy Scale developed by Lent et al. (2003) and adapted into Turkish by Pamukçu and Demir (2011), the Altruism Scale developed by London and Bower (1968) and adapted into Turkish by Akbaba (2001), the Basic Empathy Scale developed by Jollife and Farrington (2006) and adapted to Turkish by Topcu, Erdur-Baker and Capa-Aydin (2010). While analyzing the data obtained from the research, Pearson product-moment correlation was used to examine the relationship between the variables, and stepwise multiple regression analysis was used for the prediction process. As a result of the correlation analysis, positive and significant relationships were found between the scores of the Psychological Counseling Help Skills Self-Efficacy Scale, the Altruism Scale and the Basic Empathy Scale. The findings of stepwise multiple regression analysis showed that the significant predictors of counseling helping skills self-efficacy were social, which is the sub-dimension of the Altruism Scale, cognitive empathy, which is the sub-dimension of the Basic Empathy Scale, and responsibility and helpfulness, which are the sub-dimensions of the Altruism Scale, respectively. On the other hand, it was found that the family sub-dimension of the Altruism Scale and the emotional empathy sub-dimension of the Basic Empathy Scale were not significant predictors of psychological counseling assistance skills self-efficacy. Afterwards, the findings were discussed within the scope of the literature and suggestions for future studies were presented.