Diyarbakır yöresinde mezbahada kesilen koyunlarda coenurus cerebralis'in yaygınlığı ve moleküler karakterizasyonu
The prevalence and molecular characterization of coenurus cerebralis in sheep slaughtered in a slaughtered in Diyarbakir region
- Tez No: 840591
- Danışmanlar: DR. BANUÇİÇEK YÜCESAN, DOÇ. DR. DUYGU NEVAL SAYIN İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Coenurus cerebralis, Koyun, Taenia multiceps, Coenurus cerebralis, Sheep, Taenia multiceps
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Parazitolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Taenia multiceps, hem vahşi hem de evcil etoburların ince bağırsaklarında yaşayan bir taeniid cestoddur. Larva aşaması olan C. cerebralis, tipik olarak çok çeşitli çiftlik hayvanlarının merkezi sinir sisteminde ve koyun ve keçilerin beyin dışı dokularında bulunur. Bu çalışmada Diyarbakır yöresinde koyunlarda C.yaygınlığı %9.8 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada toplanan kistlerin mitokondriyal genindeSitokrom C Oksidaz alt birim 1 kullanılarak moleküler karakterizasyonu yapılmıştır. T. multiceps izolatları COX1 gen dizileri arasında düşük genetik çeşitlilik (%0,24'e kadar) saptanmıştır. Sonuç olarak koyun yetiştiriciliğinin yaygın olduğu bölgelerde, yaygın olarak görülen Coenuriasisi önlemek için sürü sağlığı ile ilgili yeni stratejilerin geliştirilmesinin yanında, bulaşmada aktif rol oynayan köpeklerin etkili anti-paraziter ilaçlarla tedavi edilmesinin elzem olduğu kanatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Taenia multiceps is a taeniid cestode that lives in the small intestine of both wild and domesticated carnivores. The larval stage, Coenurus cerebralis, is typically found in various farm animals' central nervous systems and sheep and goats' extra-brain tissues. This study determined the prevalence of C. cerebralis in sheep in Diyarbakır region as 9.8%. The cysts collected in the study were molecularly characterized using Cytochrome C Oxidase subunit 1 in the mitochondrial gene. Low genetic diversity (up to 0.24%) was found among the COX1 gene sequences of T.multiceps isolates. In conclusion, to prevent Coenuriasis in regions where sheep breeding is widespread, we believe that it is essential to develop new strategies related to flock health and treat dogs, which play an active role in transmission, with effective anti-parasitic drugs.