Emniyet yönetim sisteminin uçuş emniyet kültürü uygulamalarında etkisinin belirlemesine yönelik çalışma: Türkiye'deki uçuş ekipleri açısından incelenmesi
A study on determining the effect of safety management system on flight safety culture practices: Examination from the perspective of flight crews in Turkey
- Tez No: 840686
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Aviation, Just Culture, CRM (Crew Resource Management), SMS
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Havacılık genel olarak insan makina ve çevrenin bileşeni, bu üç faktörün birbiriyle uyumu ve hepsinin ahenk içerisinde, kusursuz yönetilebilmesidir. Havacılık sektöründe emniyet her zaman ön planda tutulmuştur. Havacılıktaki çok hızlı gelişme sektörün güvenliğini arttırmak için ulusal ve uluslararası düzenlemeler gerekli görülmüştür. Sivil havacılık düzenlemelerinin tek amacı, direkt ve dolaylı bir şekilde havacılık çalışmalarına dahil olan hava araçlarının, insanların ve altyapının bütün risk ve tehlikelerden uzaklaştırılmasıdır. Emniyet Yönetim Sistemi yönetmeliği ile birlikte 2012 yılı sonuna kadar havacılık endüstrisinde çalışma gösteren tüm havacılık organizasyonlarının emniyet yönetim sistemlerini oluşturmalarını mecburi hale getirilmiştir. Böylelikle havacılık faaliyetlerinin emniyetli bir şekilde sürdürülmesi amacıyla EYS örgütler tarafından yönetime dahil edilmiştir.EYS kazalara sebebiyet veren kök nedenleri bulmaya çalışır. Yazın, EYSnin yönetselliği ve olması gereken pozitif emniyet kültürünün nasıl oluşturulacağına üzerine şekillenmiştir. Uluslararası işletmeler tarafından son yıllarda havacılık endüstrisindeki emniyet seviyelerini yukarı çıkarmak amacıyla gündeme getirilen en önemli düzenlemelerden biri 2002'de ICAO tarafından yayımlanan SMS - Safety Managemet System yönetmeliğidir. Uçuş emniyetinin iyiye gitmesine yön veren esas etkenlerden birinin, geçmişte yaşanan kazaların incelenmesiyle birlikte kaza sebeplerinin ve buna benzer kazaların tekrar yaşanmaması için yapılması gerekenlerin olduğu gibi ele alınmasıdır. Reaktif yaklaşımla birlikte kazalar incelendiğinde ortaya çıkan verilerin incelenmesi sonucu risk faktörlerinin tanımlanmasıyla geliştirilmiştir. Son yıllara baktığımızda emniyeti geliştirme yöntemlerinde proaktif yaklaşımlar önem kazanmaktadır. Anahtar Kelimeler Havacılık, Adil Kültür,CRM (Ekip Kaynak Yönetimi),Emniyet Yönetim Sistemi, Pozitif Emniyet Kültürü, Emniyet İklimi,Emniyet Kültürü
Özet (Çeviri)
The aviation is the component of human, machine and environment in general, the harmony of these three factors with each other and the perfect management of all of them in harmony. Safety has always been at the forefront in the aviation industry. The rapid development in aviation has required national and international regulations to increase the safety of the industry. The common purpose of civil aviation regulations is to keep people, aircraft and infrastructure that are directly or indirectly covered by aviation operations away from all dangers and risks. By the Safety Management System regulation, it became mandatory for all aviation enterprises operating in the aviation sector to establish a safety management system until the end of 2012. Thus, SMS has been included in the management by organizations in order to continue aviation activities in a safe manner. SMS tries to find the root causes that cause accidents. The literature has been shaped on the management of the SMS and how to create the positive safety culture that should be. The most important regulation recently implemented by international organizations to increase the safety levels in the aviation industry is the SMS-Safety Management System regulation published by ICAO in 2002. One of the main factors leading to the improvement of flight safety is the examination of past accidents and the determination of the measures to be taken to address the causes of the accident so that similar accidents do not happen again. It was developed by determining the risk factors by analyzing the data that emerged when the accidents were examined together with the reactive approach. When we look at recent years, proactive approaches have gained importance in safety improvement methods.