Acil Serviste Akut Abdominal Patoloji saptanan 65 yaş üstü olgularda kombine hematolojik inflamatuar indekslerin kötü klinik sonlanımı öngörmedeki rolü
The role of combined haematological inflammatory indices in predicting poor clinical outcome in patients over 65 years of age with Acute Abdominal Pathology in the Emergency Department
  1. Tez No: 841034
  2. Yazar: AHMET ÇAĞATAY BAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ALGIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Karın Ağrısı, Hematolojik İndeks, Emergency Department, Abdominal Pain, Hematological Indices
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş: Akut karın ağrısı, acil servise en sık başvuru nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Nonspesifik nedenlerden mortal sonuçlar doğuracak patolojilere kadar geniş bir spektrumda gözlediğimiz karın ağrısı, kırılgan yapılarından ötürü geriatrik hastalar için önem teşkil etmektedir. Biz bu çalışmada, geriatrik hastalarda hematolojik indekslerin (NLO,NLRP, SII, SIRI, AISI) 30 günlük mortalite, cerrahi gereksinim ve yoğun bakım ünitesi takip gereksinimi öngörmedeki rolünün araştırılması amaçladık. Metot: Bu çalışma, SBÜ Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran karın ağrılı hastaların retrospektif değerlendirilmesi ile gerçekleştirildi. Hematolojik hastalığı olan ve 65 yaş altında olan hastalar çalışma dışında bırakılırken, katılımcıların demografik verileri, ek hastalıkları, biyokimyasal verileri ve sonlanımları kayıt altına alınarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya %43,5'i erkek olan 1076 kişi dahil edildi. Katılımcıların yaş ortalaması 77,7±7,08 olarak gözlendi. Katılımcılarda %15,3 sıklıkla mortalite görülürken, yoğun bakımda takip edilen hasta sayısı %26,7 olarak görüldü. En sık gözlenen karın ağrısı nedeni gastrointestinal sistem kanamasıydı. Hastalarda en sık saptanan ek hastalık hipertansiyon olarak gözlendi. Mortal seyreden hastalarda NLO, SIRI ve AISI indenksleri anlamlı ölçüde artarken NLPR indeksinde anlamlı düşüş gözlendi. Sonuç: Çalışmamızda saptadığımız bulgulara göre, mortalite ve inflamasyondaki artışın gözlendiği hastalarda NLO, NLPR, SIRI ve AISI indeksleri prognostik ön görü için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Acute abdominal pain is one of the most common reasons for emergency department visits. Abdominal pain, ranging from non-specific causes to pathologies that can lead to fatal outcomes, is important for geriatric patients due to their fragile structures. In this study, we aimed to investigate the role of hematological indices (NLO, NLPR, SIRI, AISI) in predicting 30-day mortality, surgical requirement and intensive care unit (ICU) follow-up requirement in geriatric patients with abdominal pain. Method: This study was conducted through a retrospective evaluation of patients with abdominal pain presenting to the Emergency Department of SBÜ Ümraniye Training and Research Hospital. Patients with hematological diseases and those under the age of 65 were excluded from the study, and the participants' demographic data, comorbidities, biochemical data, and outcomes were recorded and analyzed. Results: A total of 1076 participants, with 43.5% being male, were included in the study. The average age of the participants was observed to be 77.7±7.08. Mortality was observed in 15.3% of the participants, and 26,7% of them were followed in the ICU. Gastrointestinal bleeding was the most common cause of abdominal pain observed. The most frequently identified comorbidity in patients was hypertension. In patients with fatal outcomes, NLO, SIRI, and AISI indices significantly increased, while the NLPR index showed a significant decrease. Conclusion: According to the findings of our study, NLO, NLPR, SIRI, and AISI indices can be used for prognostic prediction in patients with increased mortality and inflammation.