Diyabetik hastaların serumlarında ölçülen NGAL, FGF23, SCUBE-1, sistatin C ve matriks metalloproteinaz-9 düzeylerininidrar albümin/kreatinin oranıyla ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship of NGAL, FGF23, SCUBE-1, cystatin C and matrix metalloproteinase-9 levels measured in the serum of diabetic patients with the urine albumin/creatinine ratio
- Tez No: 841791
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ DEVRİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik nefropati, idrar albümin/kreatinin oranı, NGAL, FGF23, SCUBE-1, Sistatin C, MMP-9, Diabetic nephropathy, urinary albumin/creatinine ratio, NGAL, FGF23, SCUBE-1, Cystatin C, MMP-9
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Tıp) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Yaptığımız çalışmada diyabet hastaları, prediyabet hastaları ve sağlıklı kontrol grubunda idrar albümin/kreatinin oranının, serum NGAL, FGF23, SCUBE-1, sistatin C ve MMP-9 düzeyleri ile arasındaki ilişkinin araştırılması ve bu biyobelirteçlerin diyabetik nefropatinin tanı, takip ve prognozun belirlenmesinde kullanımının mümkün olup olmayacağının saptanması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız için 03.05.2023-31.07.2023 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğine başvuran 20-80 yaş aralığındaki toplam 84 katılımcıdan oluşan klinik olarak tanı konmuş olan diyabet, prediyabet ve sağlıklı kontrol grubu olmak üzere üç grup oluşturuldu. Hastalardan polikliniğe başvuruları sırasında serum NGAL, FGF23, SCUBE-1, sistatin C ve MMP-9 düzeylerinin tayini için ek olarak bir tüp kan alındı. Serum NGAL, FGF23, SCUBE-1, sistatin C ve MMP-9 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Çalışmada kullanılan idrar albümin/kreatinin oranı, açlık kan glukozu ve lipid profili ise gerekli izinler alındıktan sonra hastane veri tabanından elde edildi. Bulgular: Serum NGAL ve sistatin C düzeyleri için gruplar arasında istatistiksel olarak olarak anlamlı bir fark saptanamadı. FGF23 ve SCUBE-1 düzeyleri, diyabet ve prediyabet gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmış bulundu. MMP-9 düzeyleri ise diyabet grubunda diğer iki gruba ve prediyabet grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmış bulundu. Yapılan korelasyon çalışmalarında ise idrar albümin/kreatinin oranı ile serum NGAL, FGF23, SCUBE-1, sistatinC ve MMP-9 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuca ulaşılamadı. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda diyabetik nefropatinin tanı, takip ve prognoz tayininde idrar albümin/kreatinin oranının yerine serum NGAL, FGF23, SCUBE-1, sistatin C ve MMP-9 düzeylerinin kullanılmasının uygun olmadığı saptanmıştır. Bununla birlikte gruplar arasında anlamlı farklar bulunan FGF23, SCUBE-1 ve MMP-9 proteinleri açısından geniş çaplı çalışmaların yapılması klinik açıdan yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study aimed to investigate the relationship between urine albumin/creatinine ratio and NGAL, FGF23, SCUBE-1, cystatin C and MMP-9 levels in diabetic patients, prediabetes patients and healthy control groups, and to determine whether it is possible to use these biomarkers in the diagnosis, follow-up and prognosis of diabetic nephropathy. Materials and Methods: For this study, three groups were formed; clinically diagnosed diabetes, prediabetes and a healthy control group, consisting of 84 participants between the ages of 20-80 who applied to the Endocrinology and Metabolic Diseases polyclinic of Ankara University Faculty of Medicine Ibni Sina Hospital between 03.05.2023-31.07.2023. An additional tube of blood was taken from the patients for the measurement of serum NGAL, FGF23, SCUBE-1, cystatin C and MMP-9 levels during their admission to the polyclinic. The parameter levels in serum weremeasured by the ELISA method. The urinary albumin/creatinine ratio and lipid profile used in the study were provided from the hospital database after obtaining the necessary permissions. Results: There was no statistically significant difference detected between the groups for serum NGAL and cystatin C levels. FGF23 and SCUBE-1 levels were found significantly increased in the diabetes and prediabetes groups as compared to the control group. MMP-9 levels were found significantly increased in the diabetes groups as compared to the other groups and in prediabetes group as compared to the control group. In the correlation studies, no statistically significant results were found between the urinary albumin/creatinine ratio and serum NGAL, FGF23, SCUBE-1, cystatin C and MMP-9 levels. Conclusion: It was determined that it is not appropriate to use serum NGAL, FGF23, SCUBE-1, cystatin C and MMP-9 levels instead of urinary albumin/creatinine ratio in the diagnosis, follow-up and prognosis of diabetic nephropathy.However, it may be clinically useful to conduct large-scale studies on FGF23, SCUBE-1 and MMP-9 proteins found significantly differ between the study groups.