Ortaöğretim öğrencilerinin algıladıkları sporcu kimliği düzeyi ile çevresel davranış arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of the relationship between high school students' perceived athlete identity level and environmental behaviour according to various variables
  1. Tez No: 841805
  2. Yazar: MEHMET EREN SÜLLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİHA GİZEM ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim öğrencileri, Sporcu kimliği, Çevresel davranış, High school students, Athlete identity, Environmental behaviour
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin algıladıkları sporcu kimliği düzeyi ile çevresel davranış arasındaki ilişkinin incelenmesidir. İlişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Yozgat'ta ortaöğretim okullarında öğrenim gören 389 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilere çevresel davranış ölçeği, sporcu kimliği ölçeği ve kişisel bilgiler formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde, ikili karşılaştırmalarda Bağımsız Örneklem t-testi, diğer değişkenler için tek yönlü Anova testi uygulanmıştır. Yapılan varyans analizlerinde varyansın kaynağını tespit etmek için Tukey testi kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için Pearson korelasyon analizi ve doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak erkeklerin sporcu kimliği algıları kadınlardan, imam hatip lisesi öğrencilerinin çevresel davranışları Anadolu lisesi öğrencilerinden, anne eğitim düzeyi üniversite ve üzeri olan öğrencilerin sporcu kimliği algıları ise anne eğitim düzeyi ilkokul ve ortaokul olan öğrencilerden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin sporcu kimliği algıları ile çevresel davranışları arasında zayıf düzeyde pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Sporcu kimliği, çevresel davranışı %6,8 oranında olumlu etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the perceived level of athletic identity and environmental behavior among high school students. The relational survey model was employed. The study group consisted of 389 students attending high schools in Yozgat. The participating students were administered an environmental behavior scale, an athletic identity scale, and a personal information form. In data analysis, Independent Samples t-test was used for pairwise comparisons, and one-way Anova test was applied for other variables. Tukey test was used to identify the source of variance in the conducted variance analyses. Pearson correlation analysis and linear regression analysis were performed to reveal the relationship between the scales. In conclusion, male students' perceptions of athletic identity were significantly higher than females', and imam hatip high school students' environmental behaviors were higher than Anatolian high school students'. Furthermore, students whose mothers had a university degree or higher perceived their athletic identity significantly higher than students whose mothers had only primary or middle school education. There was a weak positive relationship between students' perceptions of athletic identity and their environmental behaviors. Athletic identity positively influenced environmental behavior at a rate of 6,8%.