Ekstralevator apr ile standart APR'nin uzun dönem sağkalım, intraoperatif perforasyon, çevresel rezeksiyon sınırı ve çıkarılan lenf nodu sayısı açısından karşılaştırılması
- Tez No: 841921
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER ALAÇAYIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, sağkalım, amelyat tekniği, Rectal cancer, survival, surgical technique
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışma, 2001-2020 yılları arasında uzak metastazı olmayan rektum kanseri nedenile Ekstralevator APR ve standart APR yapılan hastalar arasında perforasyon oranları, ortalama çıkarılan lenf nodları ve malign lenf nodları, çevresel rezeksiyon sınırı pozifliği ve sağkalım farklılıklarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: 2001 ve 2020 yılları arasında metastatik olmayan rektum adenokarsinomu nedeniyle APR yapılan toplam 215 hastaya ait kaydı retroprospektif tutulmuş olan tıbbî ve demografik veriler retrospektif kayıtlar ineclenerek intraoperatif perforasyon, cerrahi rezeksiyon sınırı, çıkarılan lenf nodları ve sağ kalım açısından incelendi. Başka nedenlerle APR yapılan ve nihai patolojisi adenokanser olmayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Standart APR ve ekstralevator APR yapılan hastalar olmakla 2 grup belirlendi. Her iki amelyat yöntemi ve tümör evreleri arasında klinik ve patolojik faktörler karşılaştırıldı. Kaplan-Meier sağkalım analizi, patolojik evre için yapıldı ve eğriler, log-rank testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Toplam 215 hasta tespit edildi (ELAPE yapılan hasta sayısı 102, standart APR yapılan hasta sayısı 113). Standart APR yapılan hastalarda intraoperatif perforasyon, pozitif çevresel cerrahi sınır oranları daha yüksekti. Ancak 3, 5 ve 10 senelik sağkalım ve çıkarılan lenf nodu sayısında anlamlı fark yoktu. Sonuç: Yaptığımız çalışma sonucunda, uzak organ metastazı olmayan rektum kanseri nedeni ile ELAPE yapılan hastalarda standan APR yapılan hastalara kıyasla amelyat sırasında lokal rekürrens için önemli parametreler sayılan perforasyon ve çevresel cerrahi rezeksiyon sınırı pozitifliği anlamlı olarak daha düşüktü, ancak çıkarılan lenf nodu ve 3, 5 ve 10 yıllık genel sağkalım arasında anlamlı fark olmadığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine the rates of perforation, average retrieved lymph nodes, malignant lymph nodes, circumferential resection margin positivity, and survival differences between patients who underwent Extralevator APR and standard APR for non-metastatic rectal cancer between 2001 and 2020. Methods: Medical and demographic data for a total of 215 patients who underwent APR for non-metastatic rectal adenocarcinoma between 2001 and 2020 were retrospectively reviewed by examining intraoperative perforation, surgical resection margin, retrieved lymph nodes, and survival. Patients who underwent APR for reasons other than adenocarcinoma with final pathology were excluded from the study. Two groups were identified: patients who underwent standard APR and Extralevator APR. Clinical and pathological factors were compared between both surgical methods and tumor stages. Kaplan-Meier survival analysis was performed for pathological stage, and the curves were compared with the log-rank test. Results: A total of 215 patients were identified (102 patients underwent ELAPE, and 113 patients underwent standard APR). In patients who underwent standard APR, intraoperative perforation and positive circumferential surgical margin rates were higher. However, there was no significant difference in 3, 5, and 10-year survival and the number of retrieved lymph nodes. Conclusion: Our study concluded that, in patients with non-metastatic rectal cancer undergoing ELAPE, important parameters for local recurrence during surgery, such as perforation and circumferential surgical resection margin positivity, were significantly lower compared to patients undergoing standard APR. However, there was no significant difference in the number of retrieved lymph nodes and 3, 5, and 10-year overall survival.