Glukoz düzeyleri ile oksidatif stres arasındaki ilişkinin oral glukoz tolerans testi sırasında iskemi modifiye albümindüzeyleri ile değerlendirilmesi
The evaluation of the relationship between glucose levels and oxidative stress through the assessment of ischemia-modified albumin levels during oral glucose tolerance test
- Tez No: 842257
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hiperglisemi, diyabetes mellitus, iskemi modifiye albümin, oksidatif stres, Hyperglycemia, diabetes mellitus, ischemia-modified albumin, oxidative stress
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Hiperglisemi tüm dünyada en sık görülen hastalıklardan biri olan Diyabetes mellitusun (DM) başlıca metabolik problemidir. İnsülin sekresyonundaki, işlev ve duyarlılığındaki bir yetersizlikten kaynaklanan DM; kronik glukoz yüksekliği ile karakterize, ciddi ve ömür boyu devam eden karmaşık bir hastalıktır. Pankreas beta hücrelerinde hipergliseminin neden olduğu reaktif oksijen türlerinin üretimi arttığında oksidatif stres hasarı daha hızlı gelişmektedir. Hipergliseminin oksidatif stresi ortaya çıkarıcı etkisinin hızı, sürecin geri dönüşümünün sağlanması ve komorbiditelerin önlenmesi ile ilgili stratejilerin belirlenmesinde önem taşımaktadır. Çalışmamızda akut hiperglisemi modeli olan, oral glukoz tolerans testi (OGTT) sırasında, akut hiperglisemik durumun oksidatif stres belirteçlerinden iskemi modifiye albümin düzeyleri ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi ve olası hasar süreçleriyle ilgili fizyopatolojik süreçlerin aydınlatılması ve diyabet hastalarının izlemlerinin iyileştirilmesine yönelik veriler elde edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Eylül 2022-Aralık 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ), Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştıma Hastanesi‟nde Çocuk Endokrinoloji Kliniği‟ne başvuran OGTT endikasyonu konmuş, çalışmaya katılmayı kabul eden çocuk ve adölesanlar dahil edildi. Olguların antropometrik verileri, glukoz, Hemoglobin A1c (HbA1c), lipit profili, OGTT verileri, OGTT‟nin 0. ve 120. dakikalarındaki iskemi modifiye albümin (İMA) değerlerine bakılması planlandı. Bulgular: Çalışmaya başvuru yakınmaları anormal kilo alma, ailesel diyabet öyküsü, rastlantısal hiperglisemi olan, OGTT endikasyonu konulmuş ve çalışmaya katılmayı kabul eden ortalama yaşları 14,4 2,6 olan, 15‟i kız, %76‟sı obez, %12‟si fazla kilolu olan, %64‟ünde karaciğer yağlanması -%8‟inde hipertansiyon -%28‟inde LDL (“Low density lipoprotein”; düşük dansiteli lipoprotein) yüksekliği -%32‟sinde trigliserid yüksekliği -%48‟inde total kolesterol yüksekliği -%44‟ünde HDL (High density lipoprotein"; yüksek dansiteli lipoprotein) düşüklüğü -%8‟inde bozulmuş glukoz toleransı (BGT) bulunan, ortalama HbA1c değerleri %5,5±0,3 olan 25 olgu ix dahil oldu. OGTT sırasında basit şeker verilmesini takiben iki saatlik sürede glukoz ve insülin düzeylerinin arttığını, oksidatif stres belirteci İMA düzeylerinin de anlamlı düzeyde arttığını, oksidatif stresin akut kan şekeri değişikliklerinde hızlı düzeyde etkilendiğini saptadık. Zeminde oksidatif stresi arttıran veya oksidatif stres açısından risk faktörü olan hipertansiyon, karaciğer yağlanması, dislipidemi, insülin direnci gibi bir risk faktörü varlığında akut kan şekeri değişimlerinde oksidatif stres belirteci olan İMA düzeylerinin değişimlerine baktığımızda ise; İMA açısından total kolesterol ve LDL düzeylerinin farklılığa neden olabildiğini, diğer durumların ise İMA düzeylerini etkilemediğini tespit ettik. Sonuç: Çalışmamızın akut hiperglisemide oksidatif stresin hemen geliştiği yönünde sonuçları olması nedeniyle, özellikle diyabetik olgularda kan şekerlerinin kısa süreli yüksekliklerinin bile oksidatif stresi arttırdığını, mikro ve makrovasküler diyabet komplikasyonları açısından kan şekerlerinin hızlı düzeltilmesinin önemli olabileceğini, bu açıdan ileri çalışmalara ve gözlemlere ihtiyaç olduğunu öngörmekteyiz. Olgu sayımızın azlığı ve alt grup analizlerinde olgu sayılarının daha da düşmesi ve ek bir oksidatif stres belirteci ile çalışma verilerimizi destekleyememiş olmamız nedeniyle; çalışmamızın güvenilirliği düşük olsa da, çalışmamız akut kan şekeri değişimlerinin oksidatif steres ile ilişkisini çocuk ve adölesan yaş grubunda değerlendiren ilk çalışmadır. Çalışmamızın bu alandaki diğer çalışmalara ışık tutacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Hyperglycemia is the primary meabolic problem of Diabetes mellitus, which is one of the most common diseases worldwide. Diabetes mellitus, insufficient insülin production and/or decreased insülin sensitivity and function, resulting in chronic hyperglycemia, is a complex and lifelong disease characterized by. Oxidative stress damage develops more rapidly when reactive oxygen species production is increased due to hyperglysemia in pancreatic beta cells. The rate at which hyperglycemia exacerbates oxidative stress is crucial in determining strategies for prevention of comorbidities and ensuring the reversal of process. The aim of our study is to assess the relationship between acute hyperglycemic state and ischemiamodified albümin levels, which are oxidative stress markers, during the oral glucose tolerance test a model of acute hyperglycemia. We intend to shed light on possible damage processes and physiopathological mechanisms, and obtain data to improve the monitoring of diabetic patients. Materials and Methods: Between September 2022 and December 2022, children and adolescents who presented to the Dr. Sami Ulus Women‟s and Childrens‟ Health and Diseases Pediatric Endocrinology Clinic at the University of Health Sciences, Ankara, with indications for oral glucose tolerance tests and who agreed to participate in the study were included. The anthropometric data, glucose, HbA1c, lipid profile, OGTT data, and ischemia-modified albumin values at 0 and 120 minutes of the OGTT were planned to be examined fort he cases. Results: A total of 25 participants with an average age of 14.4±2.6, including 15 females, were included in the study. The complaints reported at the time of enrollment included abnormal weight gain, a family history of diabetes, incidental hyperglycemia, and the acceptance to participate in the study. Among the participants, 76% were obese, 12% were owerweight, 64% had liver steatosis, 8% had hypertension, 28% had hihg LDL levels, 32% had high triglyceride levels, 48% had high total cholesterol levels, 44% had low HDL levels, and 8% had impaired glucose tolerance. The average HbA1c level was 5.5±0.3%. During the OGTT, we observed a significant increase in glucose and insulin levels over the course of two xi hours following the administration of simple sugar. We also found a significant increase in the levels of the oxidative stress marker, IMA, during this period. This indicates that oxidative stress is rapidly influenced by acute changes in plasma glucose levels. When we examined the changes in the levels of the oxidative stress marker, IMA, in the presence of risk factors that increase oxidative stress or are associated with oxidative stress, such as hypertension, liver steatosis, dyslipidemia, and insülin resistance, we found that total cholesterol and LDL levels could lead to differences in IMA levels, while other conditions did not appear to significantly impact IMA levels. Conclusion: Due to the results of our study indicating the rapid development of oxidative stress during acute hyperglycemia, it is important to recognize that even short-term elevations in plasma glucose levels, especially in diabetic patients, can increase oxidative stress. The swift correction of plasma glucose levels may be crucial for the prevention, of micro and macro vascular diabetic complications. Therefore, we anticipate the need for further research and observations in this regard. While the reliability of our study may be limited due to the small number of cases and the further reduction of case number in subgroup analyses, as well as the lack of support from an additional oxidative stress marker, our study is the first the evaluate the relationship between acute plasma glucose changes and oxidative stress in the pediatric and adolescents age group.