Bir kamu hastanesindeki sağlık çalışanlarında bireysel iş yükü algısı ile iş yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of work and life with the perception of individual workload in healthcare professionals
  1. Tez No: 842256
  2. Yazar: AYÇA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURHAN ŞALVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: İş Yükü, Sağlık Personeli, Yaşam Kalitesi, Workload, Health Personnel, Quality Of Life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırma Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan sağlık çalışanlarının çalışma ortamlarına ilişkin iş yükü algı düzeyleri ile iş yaşam kalitelerini ortaya koymak amacıyla kesitsel olarak planlanmıştır. Araştırma Mart – Nisan 2022 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan tüm sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise hastanede görev yapan 856 sağlık çalışanı arasından sistematik örnekleme ile belirlenen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 300 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Araştırma verileri ''Sosyodemografik Soru Formu'', ''Bireysel İş Yükü Algı Anketi'', ''Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Anketi (WHOQOL-BREF)'' sorularını içeren anketler ile toplanmıştır. Her iki ankette de toplam puanın yüksek olması memnuniyet düzeyinin olumlu olduğunu göstermektedir. Araştırma kapsamında toplam 300 katılımcıya ulaşılmış olup katılımcıların %59'unun kadın olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların çoğunlukla 20-30 yaş aralığında (%40.3; n=121), evli olduğu (%59; n=177), çocuklarının olmadığı (%52; n=156), lisans mezunu (%43.1; n=129) ve hemşirelik bölümünden mezun (%43.7; n=131) oldukları belirlenmiştir. Katılımcıların çoğunlukla hemşire olarak görev yaptıkları (%49.7; n=149), 1-5 yıllık kurum tecrübeleri olduğu (%48; n=144), günlük 8 saatin veya altında çalıştıkları (%60; n=180), genel anlamda mesleklerinden memnun (%49.5; n=148) ve genel anlamda çalıştıkları kurumdan memnun (%43.0; n=129) oldukları belirlenmiştir. Sağlık çalışanlarının sosyodemografik, mesleki ve çalışma yaşamına ait özelliklerine göre değerlendirildiğinde; kurumda 41 yaş veya üzeri kişilerin, bekarların, yüksek lisans mezunlarının, mezun olunan bölüm ve birimdeki görevlere göre hemşirelik dışında görev yapan sağlık çalışanlarının, mesleki tecrübelerine göre 15 yıl veya üzerinde çalışanların, nöbet tutmayanların yaşam kalitesi yönünden bedensel algı düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bununla beraber 41 yaş veya üzeri kişilerin, tıp ve hemşirelik bölümü mezunu dışındakilerin, mesleki tecrübelerine göre 15 yıl veya üzerinde çalışanların, kurum tecrübesinin 11yıl veya üzerinde olanların, günlük çalışma süresinin 8 saat veya altında çalışanların, sadece gündüz çalışanların iş yükü algılarının yüksek olduğu belirlenmiştir. İş yükü algısı arttıkça memnuniyetin arttığı araştırmamızda; özellikle gece vardiyasında görev yapanlar ile uzun süren çalışma saatlerine maruz kalan sağlık çalışanlarında iş yükü algısının düşük olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was planned as a cross-sectional study to reveal the workload perception levels and work life quality of healthcare professionals working at Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Training and Research Hospital. The research was conducted between March and April 2022. The population of the research consists of all healthcare professionals working at Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Training and Research Hospital. The sample of the research consists of 300 healthcare professionals who were determined by systematic sampling among 856 healthcare professionals working in the hospital and who agreed to participate in the research. Research data were collected through surveys including“Sociodemographic Questionnaire”,“Individual Workload Perception Survey”,“World Health Organization Quality of Life Survey (WHOQOL-BREF)”questions. A high total score in both surveys indicates that the satisfaction level is positive. A total of 300 participants were reached within the scope of the research and it was determined that 59% of the participants were women. The participants were mostly between the ages of 20-30 (40.3%; n=121), married (59%; n=177), had no children (52%; n=156), had a bachelor's degree (43.1%; n=129) and were nursing students. It was determined that they graduated from the department (%43.7; n=131). The participants mostly worked as nurses (49.7%; n=149), had 1-5 years of institutional experience (48%; n=144), worked 8 hours or less per day (60%; n=180), and were generally satisfied with their profession. (49.5%; n=148) and were generally satisfied with the institution they worked for (43.0%; n=129). When evaluated according to the sociodemographic, professional and working life characteristics of healthcare professionals; It has been determined that the body perception levels of people aged 41 or over in the institution, single people, master's degree graduates, health workers working other than nursing depending on the department and unit they graduated from, those who work for 15 years or more according to their professional experience, and those who are not on duty have higher levels of body perception in terms of quality of life. However, it has been determined that people who are 41 years of age or older, those who are not graduates of medicine and nursing departments, those who work for 15 years or more according to their professional experience, those who have 11 years or more of institutional experience, those who work 8 hours or less per day, and those who work only during the day, have high workload perceptions. In our research, as the perception of workload increases, satisfaction increases; It has been observed that the perception of workload is low, especially in those who work on night shifts and in healthcare workers who are exposed to long working hours.