Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde primer perkütan koroner girişim yapılan hastaların demografik özellikleri, klinik ve laboratuvar bulgularının retrospektif analizi
  1. Tez No: 842396
  2. Yazar: ÖNERCAN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAYİMİ KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Miyokard İnfarktüsü, STEMI, No-reflow, CK-MB, Primer Perkütan Koroner Girişim, Hastane içi mortalite, Myocardial Infarction, STEMI, No-reflow, CK-MB, Primary Percutaneous Coronary Intervention, In-Hospital Mortality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: ST segment yükselmeli miyokard infarktüsü (STEMI) akut koroner sendrom (AKS) vakalarının yaklaşık %40'ını oluşturmaktadır ve dünya çapında en önde gelen morbidite ve mortalite nedenidir. STEMI tedavisinde altın standart tedavi yöntemi primer perkütan koroner girişimdir (PPKG). Çalışmanın amacı; kliniğimizde PPKG yapılan hastaların demografik özelliklerini, işlemle ilgili özellikleri, hastane içi ve uzun dönem mortalite belirlenmesidir. Metot: Çalışma grubunu, 01/01/2018- 01/01/2023 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne AKS tanılı, STEMI veya acil invaziv koroner girişim endikasyonu koyularak PPKG yapılan 1114 hasta oluşturmaktadır. Demografik, klinik, elektrokardiyografi (EKG) ve anjiografik özelliklerinin karakteristiği belirlenen hastalar medyan 29 ay takip edilmiş ve hastaların hastane içi ve uzun dönem mortaliteleri belirlenmiştir. Mortaliteyi etkileyen bütün faktörler tanımlanarak lojistik regresyon modeli ile bağımsız göstergeler tanımlanmıştır. Bulgular: Çalışmada yer alan hastaların yaş ortalaması 61.39 ± 12 yıl olarak bulundu ve hastaların %80'si erkekti. Yandaş hastalıklar arasında hipertansiyon (%58,3), diabetes mellitus (%33,9), kronik böbrek hastalığı (%15,2) ve sigara kullanımı (%47,5) bulunuyordu. Çalışmada, hastane içi mortalite %11,5 olarak tespit edildi. Taburculuktan sonraki uzun dönem mortalite oranları ise takip süresine göre, ilk 30 gün içinde %13,1, 12. ayda %17,6 ve 60. ayda %22,5 olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışma, İzmir ilinde günaşırı sıralı sevk sistemi ile PKG hizmeti veren 3.basamak üniversite hastanemizin 5 yıllık verilerini içermektedir. Hastane içi mortalitenin bağımsız prediktörleri şu şekilde saptanmıştır: Yaş, başvuru hemoglobin ve CK-MB değeri, başvuruda kardiyojenik şok tablosu olması, üç damar hastalığı bulunması, anjiyo başlangıcından TIMI-3 akım elde edilene kadar geçen süre, işlemde no-reflow gelişmesi, işlem sonrası izlemde hemodiyaliz yapılmış olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: ST-segment elevation myocardial infarction (STEMI) constitutes approximately 40% of acute coronary syndrome cases and is a leading cause of morbidity and mortality worldwide. The gold standard treatment for STEMI is primary percutaneous coronary intervention (PPCI). The aim of this study is to determine the demographic characteristics, procedural features, and in-hospital as well as long-term mortality of patients undergoing PPCI at our clinic. Methods: The study group consists of 1114 patients who were diagnosed with ACS, STEMI, or underwent urgent invasive coronary intervention and underwent PPCI at Dokuz Eylül University Faculty of Medicine Hospital between 01/01/2018 and 01/01/2023. Demographic, clinical, EKG, and angiographic characteristics were determined, and patients were followed up for a median of 29 months. In-hospital and long-term mortalities of the patients were determined. All factors influencing mortality were identified, and independent predictors were identified using logistic regression analysis. Results: The mean age of the patients in the study was 61.39 ± 12 years, and 80% of the patients were male. Among comorbidities, hypertension (58.3%), diabetes mellitus (33.9%), chronic kidney disease (15.2%), and smoking (47.5%) were prevalent. In the study, in-hospital mortality was determined to be 11.5%. Long-term mortality rates after discharge varied depending on the follow-up period: 13.1% within the first 30 days, 17.6% at 12 months, and 22.5% at 60 months. Conclusion: This study includes 5-year data from a tertiary university hospital in Izmir that provides PPCI services through an alternate-day referral system. Independent predictors of in-hospital mortality include age, initial hemoglobin and CK-MB levels, the presence of cardiogenic shock at admission, the presence of three-vessel disease, the time from the start of angiography until achieving TIMI-3 flow, the development of no-reflow during the procedure, and the need for hemodialysis during follow-up.