Sürekli karşılaştırmalı reaktörlerde Rhizopus Arrhizus ile çoklu metal karışımlarının yarışmalı biyosorpsiyonun incelenmesi
Investigation of the competitive biosorption of multicomponent metal systems by Rhizopus Arrhizus in a continuous reactor
  1. Tez No: 84248
  2. Yazar: ARDA YALÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN KUTSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu arıtımı, Rhizopus arrhizus, Adsorpsiyon, Biyosorpsiyon, Demir(ll), Krom(VI), Kurşun(ll), Bakır(ll), Nikel(ll), CSTR, Waste water treatment, Rhizopus arrhizus, adsorption, biosorption, lron(lll), Crom(VI), Lead(ll), Copper(ll), Nickel(ll), CSTR
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
IV ÖZET Bu tez çalışmasında, Cr(VI), Fe(lll), Cu(ll), Pb(ll), Ni(ll) iyonlarının tekli, ikili ve üçlü metal karışımlarından R.arrhizus'a simültane biyosorpsiyonu sürekli karıştırmalı reaktörde incelenmiştir. Çalışmaların ilk aşamasında bu metallerin yarışmasız biyosorpsiyonu Fe(lll) ve Cr(VI) için pH=2.0'da, Cu(ll), Ni(ll) ve Pb(ll) için pH=4.0 ve 5.0'da incelenmiştir. Fe(lll) ve Cr(VI) için en yüksek adsorpsiyon kapasitesi pH=2.0'de, Ni(ll) ve Pb(ll) için pH=5.0, Cu(ll) için pH= 4.0 olarak tespit edilmiştir. Tüm metal iyonları için optimum akış hızı 3 ml/dak, karıştırma hızı 200 rpm olarak seçilmiştir. Tek metal iyonunun bulunduğu çalışmalarda Freundlich ve Langmuir modeline uyum araştırılmıştır. Tüm metaller için Langmuir modeline uyumun daha iyi olduğu bulunduğundan, çok bileşenli sistemlerde bu modellerden elde edilen sabitler modifiye edilerek kullanılmıştır. Çalışmaların ikinci aşamasında; pH=2.0'de Fe(ll)-Cr(VI), pH=5.0'de Pb(ll)- Ni(ll), Pb(ll)-Cu(ll) pH=4.0'de Cu(ll)-Ni(ll), ikili sisteminin yarışmalı biyosorpsiyonu incelenmiş, Langmuir adsorpsiyon modeli ve sürekli sistem kütle denkliği birlikte çözülerek, ikili karışımların bu modelle uyumu araştırılmıştır. Özellikle 100-400 ppm derişim aralığında modelin başarıyla kullanılabileceği görülmüştür. Çalışmaların üçüncü aşamasında; pH=5.0'da Pb(ll)-Cu()ll)-Ni(ll) üçlü karışımı içeren biyosorpsiyon incelenmiş olup, elde edilen veriler sürekli sistem kütle denkliğine uygulanmıştır. Çalışmanın son aşamasında ise; STM (Taramalı Tünelleme Mikroskop) ile Pb(ll), Ni(ll) iyonlarının mikroorganizma üzerine adsorpsiyonu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis; the simultaneous biosorption of Cr(VI), Fe(lll), Cu(ll), Pb(ll) and Ni(ll) ions from single, binary and ternary metal mixtures on Rhizopus arrhizus were investigated in continuous stirred tank reactor. In the first stage of the study; the non-competitive biosorption of these ions was investigated. The maximum adsorption rates for the monocomponent biosorption Cr(VI), Fe(lll), Cu(ll), Pb(ll) and Ni(ll) ions were determined as 2.0; 2.0; 4.0; 5.0 and 5.0, respectively. For all metal ions, optimum flow rate was found 3.0 ml/dak and stirring rate was found 200 rpm. Investigations for single metal ion has been evaluated according to Freundlich and Langmuir model. Since approach of Langmuir model has been determined was better than for all metals, constants which have been obtained from this models have been modified in multi-component systems. In the second stage of study; the competitive biosorption of Cr(VI)-Fe(lll) at the pH=2.0, Pb(ll)-Ni(ll), Pb(ll)-Cu(ll) at pH=5.0 and Cu(ll)-Ni(ll) at pH=4.0 were investigated. Mass balance equation and Langmuir adsorption model have been solved together. An appropriateness of multi combinations according to this model is being searched. It has been found strongly that use of model is being appropriated 00-400 ppm concentration range. In the third stage of the study; again the simultaneous biosorption of Pb(ll)- Cu(ll)-Ni(ll) ternary system was investigated at pH=5 and modelled. For all systems; the change in the amount of metal adsorbed with respect to time was modelled and a parallelism was observed between the theoretical values and experimental data. In the final part of the study, the adsorption of Pb(ll) and Ni(ll) ions to microorganism was examined by STM (Scanning Tunneling Microscope).