Aksiyal spondilartritli hastalarda tanıya yönelikyapılan radyolojik incelemeler
Radiological examinations in the diagnosis of axial spondyloarthritis
- Tez No: 842524
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR PIRILDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Ankylosing spondylitis, spondyloarthropathy, Radiological evaluation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç; ASAS sınıflama kriterlerinin görüntüleme kolu kriterlerini karşılayan erişkin AxSpA hastalarında bel/sırt ağrısı nedeniyle hekime ilk başvurudan, tanı konma sürecine kadar hangi görüntüleme incelemelerinin hangi sıra ve hangi sürede yapıldığını incelemek ve hastaların tanı alma süresinin ilk yapılan radyolojik incelemenin bölgesi ve türü ile ilişkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot; Çalışmaya Manisa Celal Bayar Üniveristesi Tıp Fakültesi'nden 20.478.486 sayılı ve 11.10.2023 tarihli etik kurul onayı alındıktan sonra başlanmıştır. Retrospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular; çalışmaya toplamda 200 hasta (E/K 117/83) dahil edilmiştir. Çalışma metodolojik olarak 2 gruba ayrılmıştır. Grup 1 (n=100); direkt grafi ve sakroiliak mrg ile tanı alanlar, Grup 2 (n=100), hastalar tanı kriterlerine ek radyolojik görüntüleme hastadan oluşmaktadır. Gruplar arasında cinsiyet (p = 0,196), eğitim (p = 0.553), sigara (p = 0.055), yerleşim yeri (p = 0,572), yaş (p=0,938), gluteal ağrı (p = 0.671), değişken ağrı (p = 0.776), İlk semptom yaşı (p=0,986), İBA ile uyumlu durum (p=0,312), egzersizle düzelme (p=0,316), NSAİİ yanıtı, NSAİİ'ye yanıt verme durumu (p = 0.945), periferik şikayet (p=0,318), periferik artrit (p=0,391), kalça/omuz artriti, topuk enteziti (p=0,771), daktilit (p=0,313), psöriazis (p=0,561), anterior üveit (p=0,221), aile öyküsü (p=0,943), IBH (p=0,777), tanıyı koyan ilk hekim (p=0,120), HLA-B27 (p=0,798) yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. İlk başvurulan hekim (p=0,001), bel ağrısı semptomu ilk doktor başvurusu sırasında CRP bakılması (p=0,001), bel ağrısı nedeni ile operasyon öyküsü yönünden gruplar arasında istatistiksel yönden anlamlı fark saptanmıştır (p=0,01) Sonuç; Sonuç olarak, her iki hastalık grubunun yönetiminde kullanılan klinik ve görüntüleme stratejilerinin etkili olduğu ve bu hastalıkların benzer biyolojik yollarla ilerleyebileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler; Ankilozan spondilit, spondiloartropati, Radyolojik değerlendirme
Özet (Çeviri)
Aim: The aim is to investigate the sequence and timing of radiological examinations from the first medical consultation due to back/spine pain until the diagnosis in adult AxSpA patients meeting the imaging arm criteria of the ASAS classification, and to research the relationship between the time taken to diagnose and the region and type of the first radiological examination performed. Materials and Methods: The study commenced after obtaining ethical committee approval from Celal Bayar University Faculty of Medicine with the number 20.478.486 and date 11.10.2023 It is a retrospective descriptive study. Results: A total of 100 patients (M/F 117/83) were included in the study. The study methodology is divided into 2 groups. Group 1 (n=100); consists of patients diagnosed with direct radiography and sacroiliac MRI, Group 2 (n=100), consists of patients who meet the diagnostic criteria with additional radiological imaging. No statistically significant difference was found between the groups in terms of gender (p = 0.196), education (p = 0.553), smoking (p = 0.055), place of residence (p = 0.572), age (p=0.938), gluteal pain (p = 0.671), variable pain (p = 0.776), age of first symptom (p=0.986), condition compatible with IBD (p=0,312), improvement with exercise (p=0,316), response to NSAIDs (p = 0.945), peripheral complaints (p=0,318), peripheral arthritis (p=0,391), hip/shoulder arthritis, heel enthesitis (p=0,771), dactylitis (p=0,313), psoriasis (p=0,561), anterior uveitis (p=0,221), family history (p=0,943), IBD (p=0,777), first diagnosing physician (p=0,120), HLA-B27 (p=0,798). However, a statistically significant difference was observed between the groups in terms of the first physician consulted (p=0.001), the presence of CRP measurements during the first doctor consultation for back pain symptoms (p=0.001), and history of operations due to back pain (p=0.01). Conclusion: In conclusion, the clinical and imaging strategies used in the management of both disease groups are effective, and it has been concluded that these diseases may progress along similar biological pathways.