Psöryatik olmayan spondiloartritli hastalardaonikodistrofi sıklığının sağlıklı kontrollerlekarşılaştırılması
Comparison of the frequency of onychodystrophy in patients withnon-psoriatic spondyloarthritis with healthy controls
- Tez No: 842523
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR PIRILDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Onikodistrofi, Onikomikoz, Psöriyazis, Romatoloji, Spondiloartrit, Onychodystrophy, Onychomycosis, Psoriasis, Rheumatology, Spondyloarthritis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş: Spondiloartrit (SpA), ortak bir klinik ve genetik özellik gösteren heterojen bir hastalıktır ve sıklıkla kronik inflamasyon ve progresyon gösterir. Onikodistrofi, tırnakta olan renk değişikliği dışındaki değişiklikleri ifade etmekle birlikte; etiyolojisinde sistemik hastalıklar ve sistemik ilaçlar önemli bir yer tutmaktadır. Amaç: Çalışmamızda psöriyatik olmayan SpA olgularında onikodistrofi sıklığının genel popülasyona göre değerlendirmesini yapmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Romatoloji Kliniği'nde tek merkezli ve kesitsel olarak yapıldı. Çalışmaya hasta (HG) ve kontrol (KG) grubuna dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 240 hasta dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik bilgileri kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızdaki HG ve KG'nin yaş ortalamaları arasında anlamlı fark yoktu. HG'nin erkek oranı KG'den anlamlı yüksekti (%53,3 & %32,5; p=0.001). Olguların %90'ında bel ağrısı, %16,7'sinde HLA-B27 pozitifliği, %20,8'inde artrit, %15,0'ında entezit, %9,2'sinde üveit, %1,7'sinde daktilit ve %3,3'ünde inflamatuar barsak hastalığı mevcuttu. KG'de pitting, HG'den daha sık görülürken; HG'de diğer tırnak değişiklikleri KG'den anlamlı olarak yüksekti (Sırasıyla p=0.007 ve p=0.030). HG ve KG arasında onikodistrofi saptanan yön (sağ ve sol), bölge (eller ve ayaklar), görülen parmak ve sayısı arasında anlamlı bir farklılık yoktu. Altı ay öncesinde NSAİİ kullanım öyküsü olan olgularda onikodistrofi anlamlı yüksekti (p=0.024). Diğer ilaç kullanım öyküleri ile onikodistrofi arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Olguların meslekleri ve alkol kullanım öyküleri ile onikodistrofi arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Hastalardan sigara kullanımı olanlarda lökonikinin anlamlı yüksek olduğu görüldü (p=0.012). Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda onikodistrofi ile HG ve KG grupları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Çalışma sonuçlarımızın doğrulanması 39 için daha çok örnek grubu ve daha fazla çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison Of The Frequency Of Onychodystrophy in Patients With Non-Psoriatic Spondyloarthritis With Healthy Controls Introduction: Spondyloarthritis (SpA) is a heterogeneous disease with common clinical and genetic features and often exhibits chronic inflammation and progression. Although onychodystrophy refers to changes other than color change in the nail; Systemic diseases and systemic drugs have an important place in its etiology. Aim: Our study aimed to evaluate the frequency of onychodystrophy in nonpsoriatic SpA cases compared to the general population. Materials and Methods: Our study was conducted in a single-center and cross-sectional manner at Manisa Celal Bayar University Hospital Rheumatology Clinic. A total of 240 patients who met the inclusion criteria for the patient (HG) and control (CG) groups were included in the study. Demographic and clinical information of the patients were recorded. Results: There was no significant difference between the mean ages of HG and CG in our study. The male rate of HG was significantly higher than that of CG (53.3% & 32.5%; p=0.001). Low back pain in 90% of the cases, HLA-B27 positivity in 16.7%, arthritis in 20.8%, enthesitis in 15.0%, uveitis in 9.2%, dactylitis in 1.7% and 3.3% had inflammatory bowel disease. While pitting is more common in CG than in HG; Other nail changes were significantly higher in HG than in CG (p=0.007 and p=0.030, respectively). There was no significant difference between HG and CG in the direction (right and left), region (hands and feet), and number of fingers seen onychodystrophy. Onychodystrophy was significantly higher in cases with a history of NSAID use 41 six months ago (p = 0.024). There was no significant relationship between other drug use histories and onychodystrophy. No significant relationship was found between the subjects' occupations and alcohol use history and onychodystrophy. Leukonicin was found to be significantly higher in patients who smoked (p=0.012). Discussion and Conclusion: In our study, no significant relationship was found between onychodystrophy and HG and CG groups. More sample groups and more multicenter studies are needed to confirm our study results.