Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda yaygın kullanılan farklı uyku ve uyanıklık ölçeklerinin karşılaştırılmalı etkinliğinin incelenmesi
Comparative analysis of various common sleep and wakefulness measures in children with autism spectrum disorder
- Tez No: 842644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜN KAYA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozukluğu, uyku bozuklukları, uyku, ölçek, çocuk, Autism spectrum disorder, sleep disorders, sleep, scale, child
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocuklarda uyku- uyanıklık bozuklukları incelenerek yaygın olarak kullanılan farklı uyku ve uyanıklık ölçeklerinin karşılaştırmalı etkinliğinin incelenmesidir. Yöntem: DSM-V'e göre OSB tanısı alan 4-18 yaşlarında 155 çocuk ve aynı yaş grubuna ait 75 sağlıklı çocuk grupları oluşturuldu. Ebeveynler ile Çocuklarda Uyku Alışkanlıkları Anketi (CSHQ), Çocuk ve Adölesanlar için Epworth Uykululuk Ölçeği (ESS-CHAD), Pediatrik Gündüz Uykululuk Ölçeği (PDSS), Çocuklarda Uyku Formu (PSQ) ve Çocuklar için Uyku Bozukluğu Ölçeği (SDSC) uygulandı. Ölçeklerin öngörü gücünü incelemek için bir Alıcı İşletim Özellikleri (ROC) eğrisi analizi de yapıldı. Gruplar arası t testi, Varyans Analizi, Kİ-Kare analizi ve Pearson korelasyon testi yapıldı. Bulgular: Uyku-uyanıklık bozuklukları incelendiğinde, OSB'li çocukların genel yaşıtlarına göre daha fazla problemler yaşadığı gösterildi. CSHQ'ya göre AUC değerleri SDSC (0,99), PDSS (0,98), ESS-CHAD (0,85), PSQ (0,62) olarak en yüksek düşüğe doğru sıralandı. Sensitivity değerleri SDSC (0,99), PDSS (0,96), ESS-CHAD (0,79) ve PSQ (0,47) olarak sıralandı. Specificity değerleri PDSS (1,00), ESS-CHAD (0,98), SDSC (0,98) ve PSQ (0,85) olarak sıralandı. PPV değerleri PSQ (1,00), ESS-CHAD (0,993), PDSS (0,991) ve SDSC (0,86) olarak sıralandı. NPV değerleri ESS-CHAD (0,98), PSQ (0,93), PDSS (0,70) ve SDSC (0,44) olarak sıralandı. En son olarak Agreement değerleri ESS-CHAD (0,99), PSQ (0,97), ESS-CHAD (0,85) ve SDSC (0,60) olarak sıralandı. CSHQ α değeri (0,95), ESS-CHAD α değeri (0,66), PDSS α değeri (0,80), PSQ α değeri (0,95) ve SDSC α değeri (0,90) olarak saptandı. Sonuç: CSHQ, ESS-CHAD, PDSS, PSQ ve SDSC değerlendirme araçlarının beraber kullanılmasının önemli olduğu ve bu popülasyonlardaki uyku-uyanıklık bozukluklarını değerlendirmek için umut vaat ettiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of study is to examine the comparative effectiveness of different commonly used sleep and wakefulness scales by examining sleep-wake disorder in children with Autism Spectrum Disorder (ASD). Method: Groups of 155 children aged 4-18 years old diagnosed with ASD according to DSM-V and 75 typically developing children belonging to the same age group were formed. The Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ), Epworth Sleepiness Scale for Children and Adolescents (ESS-CHAD), Pediatric Daytime Sleepiness Scale (PDSS), Pediatric Sleep Questionnaire (PSQ) and Sleep Disturbance Scale for Children (SDSC) were administered. A Receiver Ooperating Characteristics (ROC) curve analysis was also performed to examine the predictive power of the scales. Intergroup t test, Analysis of Variance, Cl-Square analysis and Pearson correlation test were performed. Results: When sleep-wake disorders were examined, it was shown that children with ASD experienced more problems than typically developing peers. AUC values according to CSHQ were ranked from highest to lowest as SDSC (0.99), PDSS (0.98), ESS-CHAD (0.85), PSQ (0.62). Sensitivity values were listed as SDSC (0.99), PDSS (0.96), ESS-CHAD (0.79) and PSQ (0.47). Specificity values were listed as PDSS (1.00), ESS-CHAD (0.98), SDSC (0.98) and PSQ (0.85). PPV values were ranked as PSQ (1.00), ESS-CHAD (0.993), PDSS (0.991) and SDSC (0.86). NPV values were listed as ESS-CHAD (0.98), PSQ (0.93), PDSS (0.70) and SDSC (0.44). Finally, the Agreement values were listed as ESS-CHAD (0.99), PSQ (0.97), ESS-CHAD (0.85) and SDSC (0.60). CSHQ α value was determined as (0.95), ESS-CHAD α value (0.66), PDSS α value (0.80), PSQ α value (0.95) and SDSC α value (0.90). Conclusion: It is seen that the use of CSHQ, ESS-CHAD, PDSS, PSQ and SDSC assessment tools together is important and shows promise for evaluating sleep-wake disorders in these populations.