Meslekleri ile ilgili eğitim görenlerin sosyal sigortalılıkları
Social insurance of those who receive vocational training
- Tez No: 842730
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH UŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Eğitim, Sosyal Sigortalar, Öğrenci, Çırak, Stajyer, Vocational Training, Social Insurance, Student, Apprentice, Intern
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Mesleki eğitim, literatürde sadece Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında çıraklar ve öğrenciler için kullanılsa da meslekleri ile ilgili eğitim içeren her program bir yönüyle mesleki bir eğitim olarak adlandırılabilecektir. Mesleki eğitimin önemi; bir ulusun nitelikli işgücüne sahip olması için en büyük gerekliliklerden biri olmasıyla açıklanabilir. İyi bir mesleki eğitimin sağlanabilmesi için mesleki eğitim görenlerin bu eğitimler kapsamındaki risklere karşı etkili bir şekilde korunmaları gerekir. Mesleki eğitimin içerdiği risklere karşı etkili bir korunma yöntemi olarak karşımıza, sosyal güvenlik çıkmaktadır. Sosyal güvenlik kapsamında ise primsiz rejimler ve sosyal sigortalar bulunmaktadır. Sosyal sigortalar risklere göre kısa vadeli ve uzun vadeli sigorta kolları olarak ikiye ayrılmaktadır. Dolayısıyla farklı riskler karşısında; meslekleri ile ilgili eğitim gören sınıflar, içerisinde bulundukları mesleki eğitim sürecinin mahiyeti ele alınarak sigortalılık kapsamında değerlendirilmelidirler. Nitekim mesleki eğitim, normal bir çalışma ilişkisi içermese de sıradan bir eğitim süreci de değildir. Genelde çalışma hayatının içinde yer almaktadır. Hal böyle olunca da çalışma hayatının risklerini bünyesinde barındırabilmektedir. Böylelikle bu sosyal risklere karşı da etkili bir sosyal sigortalılığın varlığı önem ve gereklilik arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In literature, vocational training is used only for apprentices and students under the Vocational Education Law. However, every program that includes education related to professions can be called vocational training in one way or another. The importance of vocational training can be explained by the fact that it is one of the major requirements for a nation to have a skilled workforce. To provide good vocational training, those who receive vocational training must be effectively protected against the risks within the scope of the process. Social security emerges as an effective protection method against the risks involved in vocational training. Under social security, there are non-contributory regimes and social insurance types. These social protections are divided into short-term and long-term insurance branches according to risks. Therefore, classes that receive education related to their professions should be evaluated under insurance considering the nature of the vocational training process they are in against different risks. Indeed, while vocational training does not involve a regular employment relationship, it is not a mere education process either; it usually takes place within working life and thus may carry the risks of the work environment. The existence of adequate social insurance against these social risks is a necessity.