G protein ile birleştirilmiş östrojen reseptör agonist g1'in oleiğiasit kaynaklı akut akciğer hasarı üzerinde olası etki
Oleic of the estrogen receptor agonist G1 coupled with G proteinpossible effect on acid-induced acute lung damage
  1. Tez No: 842729
  2. Yazar: HADRA ŞAFAK ÜSTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZ KÖKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: ALI/ARDS, Oleik Asit, ALI/ARDS, Oleic Acid
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Günümüzde akut akciğer hasarının(ALI-Acute Lung Injury) etkin tedavisi hala sınırlıdır. ALI ve ARDS(Acute Respiratory Distress Syndrome)'deki yüksek mortalite ve morbidite düzeyleri nedeniyle öncelikle akut akciğer hasarından korunmak önemlidir. Bu nedenle ALI/ARDS'nin önlenmesi daha fazla önem kazanmaktadır. ARDS'nin önlenebileceği risk grubundaki hastaların belirlenerek ARDS oluşmadan etkin tedavi ile hem ARDS'nin mortalite ve morbiditesinin hem de yüksek tedavi maliyetinin azaltılması öncelik haline gelmiştir. ALI/ARDS patofizyolojisi incelendiğinde bir dizi inflamatuar yanıtın sonucunda geliştiği görülmüştür. G1(G proteini kenetli östrojen reseptör agonisti)'in inflamasyonu cinsiyetten bağımsız şeklide baskıladığı çalışmalarla gösterilmesi üzerine bu çalışmada G1 in ALI/ARDS önlenmesine etkisini incelenmiştir. Çalışmada 46 Wistar Albino rat (23 dişi-23 erkek) kullanılarak 5 grup oluşturulmuştur. DMSO(Dimetilsülfoksit) kontrol grubu hariç gruplar 5 dişi+5 erkek olmak üzere toplamda 10 sıçandan oluşmaktadır. DMSO kontrol grubunda ise 3 dişi+ 3 erkek toplamda 6 sıçan kullanılmıştır. Tedavi ve antagonist gruba intraperitoneal olarak G1 ve G1+G15(G1 'in antagonisti) verildikten 30 dakika sonra kuyruk veninden oleik asit verilerekALI/ARDS oluşup oluşmadığı incelenmiştir. Ratlardan histopatolojik inceleme için akciğer doku örneklemesi ve kandan malondialdehit(MDA), myeloperoksidaz(MPO) ve İnterlökin-6(IL-6) düzeyleri bakılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde G1 verilen gruplarda histopatolojik olarak oleik asitin ARDS oluşturma etkisi azalmış olup sadece oleik asit verilen grupla arasında anlamlı bir fark çıkmıştır. Biyokimyasal olarak da G1 verilen grupta MDA düzeyi oleik asit ile ARDS oluşturulan gruba göre anlamlı ölçüde düşük çıkmış olup IL6 ve MPO' da anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışmanın sonucunda G1'in oleik asit ile oluşturulan akciğer hasarını önlediğini saptamış olduk.
Özet (Çeviri)
Currently, effective treatment of acute lung injury (ALI-Acute Lung Injury) is still limited. Because of the high mortality and morbidity levels in ALI and ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome), it is important to prevent acute lung injury at the very begining. Therefore, prevention of ALI/ARDS becomes more important. It has become a priority to reduce both the mortality and morbidity of ARDS and the high cost of treatment with effective medication before ARDS occurs by identifying the patients in the risk group where ARDS can be prevented. When the pathophysiology of ALI/ARDS was examined, it was observed that it developed as a result of a series of inflammatory responses. Since studies have shown that G1 (G protein-coupled estrogen receptor agonist) suppresses inflammation regardless of gender, this study examined the effect of G1 on the prevention of ALI/ARDS. In the study, 5 groups were formed using 46 Wistar Albino rats (23 females-23 males). Except for the DMSO (Dimethylsulfoxide) control group, the groups consisted of 10 rats, 5 females + 5 males. In the DMSO control group, a total of 6 rats, 3 females + 3 males, were used. Thirty minutes after the treatment and antagonist group was given intraperitoneally G1 and G1+G15 (the antagonist of G1), oleic acid was given using the tail vein to determine whether ALI/ARDS occurred. Lung tissue sampling from rats and blood samples for malondialdehyde (MDA), myeloperoxidase (MPO) were examined. and Interleukin-6(IL-6) levels were measured. When the results were examined, the effect of oleic acid on ARDS was found to be decreased in the groups given G1 histopathologically, and there was a significant difference between the group given only oleic acid. Biochemically, the MDA levels in the group given G1 was significantly lower than the group in which ARDS was induced with oleic acid, and no significant difference was found in IL-6 and MPO. As a result of the study, we determined that G1 prevents lung damage caused by oleic acid.