Ratlarda ovaryum iskemi/reperfüzyon hasarına karşı menengiç (pistacia terebinthus L.)'in koruyucu etkisinin incelenmesi
Investigation of the protective effect of terebinth (pistacia terebinthus L.) against ovarian ischemia/reperfusion damage in rats
  1. Tez No: 842784
  2. Yazar: GÜLSÜM PEKTANÇ ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DEVECİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Menengiç yağı, İskemi/reperfüzyon, Ovaryum, Anti-inflamatuar, Antioksidan, Terebinth oil, Ischemia/reperfusion, Ovarian, Anti-inflammatory, Antioxidant
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Pistacia terebinthus L. (menengiç) yağı tedavisinin sıçanlarda deneysel ovaryum iskemi ve reperfüzyon hasarı üzerine tedavi edici ve koruyucu etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 32 adet Sprague-Dawley cinsi dişi rat; her grupta 8 adet olacak şekilde kontrol, iskemi, iskemi/reperfüzyon (I/R), iskemi/reperfüzyon+menengiç yağı (I/R+menengiç yağı) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Menengiç yağı günlük 2 ml/kg dozda 4 hafta boyunca oral gavaj yoluyla uygulandı. Ovaryum dokularında histopatolojik inceleme, immün aktivite ve Western Blot (WB) analizleri yapıldı. Bulgular: Ovaryum kesitlerinin histopatolojik incelenmesinde kontrol grubu düzenli bir histolojik görünüm gösterdi. İskemi ve I/R gruplarında epitelde dejenerasyonlar, lamina propriya bölgesinde inflamatuar hücre infiltrasyonları ve genişleyen damarlarda tromboza bağlı kanamalar olduğu görüldü. Ovaryum I/R hasarı sonrasında menengiç yağının epitel dokuyu koruduğu, bağ dokuda inflamasyonu azalttığı ve arter-ven kontürlerini düzenli bir görünüme getirdiği tespit edildi. İmmünohistokimya analizi gerçekleştirilen ovaryum kesitlerinde, menengiç yağı uygulanan grupta, I/R grubuna oranla ezrin protein ekspresyonu epitel hücrelerinde pozitif, damar çevresinde negatif reaksiyon gösterdi. Radiksin ve moesin protein ekspresyonlarının granuloza hücrelerinde pozitif reaksiyon gösterdiği görüldü. Ancak, radiksin stromal alanlarda negatif reaksiyon gösterirken, moesin pozitif reaksiyon gösterdi. Sonuç: Sonuç olarak, menengiç yağının anti-inflamatuar ve antioksidan özelliğinden kaynaklı ovaryum iskemi/reperfüzyon hasarının tedavisinde iyileştirici ve koruyucu etkiye sahip olduğu ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the therapeutic and protective effects of Pistacia terebinthus L. (terebinth) oil treatment on experimental ovarian ischemia and reperfusion injury in rats. Material and Method: In the study, 32 Sprague-Dawley female rats; They were divided into 4 groups: control, ischemia, ischemia/reperfusion (I/R), ischemia/reperfusion + terebinth oil (I/R + terebinth oil), 8 in each group. Terebinth oil was applied via oral gavage at a daily dose of 2 ml/kg for 4 weeks. Histopathological examination, immune activity and Western Blot (WB) analyzes were performed on ovarian tissues. Results: In histopathological examination of ovarian sections, the control group showed a regular histological appearance. In the ischemia and I/R groups, degenerations in the epithelium, inflammatory cell infiltration in the lamina propria region, and bleeding due to thrombosis in the enlarged vessels were observed. It was determined that terebinth oil protected the epithelial tissue after ovarian I/R injury, reduced inflammation in the connective tissue, and brought the artery-vein contours to a regular appearance. In the ovarian sections where immunohistochemistry analysis was performed, ezrin protein expression showed a positive reaction in the epithelial cells and a negative reaction around the vessels in the terebinth oil applied group compared to the I/R group. It was observed that radixin and moesin protein expressions showed positive reactions in granulosa cells. However, radixin showed a negative reaction in stromal areas, while moesin showed a positive reaction. Conclusion: As a result, it was revealed that terebinth oil has a healing and protective effect in the treatment of ovarian ischemia/reperfusion injury due to its anti-inflammatory and antioxidant properties.