Ağız ve diş sağlığı konusunda geliştirilen eğitim programının değerlendirilmesi: çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık öğrencileri örneklem çalışması
Evaluation of the education program developed on oral and dental health: A sample study of pediatric health and diseases specialization students
  1. Tez No: 842783
  2. Yazar: GÖKÇE KURNAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN ERSİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk sağlığı ve hastalıkları, ağız ve diş sağlığı, çocuk, tıp fakültesi, eğitim, Pediatrics, oral and dental health, child, medical faculty, education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Amaç: Bu çalışma çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık öğrencilerine yönelik geliştirilen çocuk ağız ve diş sağlığı eğitim programının etkililiğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: 2023 yılında İzmir merkez ilinde üç köklü kurumda yapılan zayıf deneysel desen tipindeki çalışmaya 57 çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık öğrencisi katılım sağlamıştır. Katılımcılara 4 saat süren çocuk ağız ve diş sağlığına yönelik eğitim programı uygulanmıştır. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık öğrencilerine 6 bölümden ve toplam 30 sorudan oluşan pre ve post test uygulanmıştır. Katılımcılardan eğitim ile ilgili görüşlerinin alınması için memnuniyet anketi yapılmıştır. Çalışmada bilgi puanlarına ilişkin normallik testleri sonucunda iki gruplu karşılaştırmalarda Student t-testi ve/veya Mann-Whitney U testi, 3 ve daha fazla gruplu karşılaştırmalarda Anova ve/veya Kruskall-Wallis H testi kullanılmıştır. Bulgular: Eğitime katılan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık öğrencilerine, eğitim programını değerlendirmek amacıyla 6 bölümden oluşan 30 soruluk pre ve post test uygulaması yapılmıştır. Çalışmaya katılan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık öğrencilerinin pre test puan ortalaması 11,72±3,18 ve genel olarak testin başarı yüzdesi %39,06 olarak gerçekleşmiştir. Pre testte kıdemler arasında bilgi düzeyleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Çalışmaya katılan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık öğrencilerinin post test puan ortalaması 22,91±4,06 ve genel olarak testin başarı yüzdesi %76,36 olarak gerçekleşmiştir. Eğitim programının içeriği ve uygulanmasına ilişkin görüşlere ait toplam puan 4,71±0,40 olarak tespit edilmiş olup alınabilecek en düşük (1) ve en yüksek (5) puanlara göre katılımcıların eğitim programının içeriği ve uygulanmasına ilişkin memnuniyetinin çok yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık eğitimi müfredatlarına çocuk ağız ve diş sağlığı ile ilgili dersler dahil edilmeli, belirli aralıklarla hizmet içi eğitimler verilerek bilgi düzeyi ve farkındalığın arttırılması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the effectiveness of the pediatric oral and dental health education program developed for pediatric health and diseases residency students. Materials and Methods: In 2023, 57 pediatric health and diseases residency students participated in a weak experimental design study conducted in three established institutions in the central province of Izmir. A 4-hour education program on pediatric oral and dental health was applied to the participants. A pre and post-test consisting of 6 sections and a total of 30 questions was administered to the pediatric specialty students. A satisfaction survey was conducted to acquire the opinions of the participants about the program. As a result of normality tests for knowledge scores, the Student t-test and/or Mann-Whitney U test were used for two-group comparisons, and ANOVA and/or Kruskall-Wallis H test were used for comparisons with 3 or more groups. Results: A 30-question pre and post-test consisting of 6 sections was administered to the participating pediatric health and diseases residency students to evaluate the education program. The mean pre-test score of the pediatric health and diseases specialty students participating in the study was 11.72±3.18 and the overall success rate of the test was 39.06%. There was no statistically significant difference between seniority levels in terms of knowledge levels in the pre-test. The mean post-test score of the pediatric health and diseases specialty students participating in the study was 22.91±4.06 and the overall success rate of the test was 76.36%. The total score of the opinions regarding the content and implementation of the education program was 4.71±0.40 and it was determined that the satisfaction of the participants considering the content and implementation of the education program was at a very high level according to the lowest (1) and highest (5) scores. Conclusion: Courses on pediatric oral and dental health should be included in the curricula of pediatric health and diseases residency training, and knowledge and awareness should be increased by providing in-service training at regular intervals.