Yerel yönetimlerde sosyal politika bağlamında sosyal belediyecilik uygulamaları: Mersin Büyükşehir Belediyesi örneği
Social municipalism practices in the context of social policy in local governments: The case of Mersin Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 842857
  2. Yazar: YELDA YILDIZ DÖNDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal politika, sosyal belediyecilik, yerel yönetim, Social Policy, Social Municipalism, Local Government
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; yerel yönetimlerde sosyal politika bağlamında sosyal belediyecilik anlayışını ele almak ve incelemektir. Sosyal belediyecilik yerel yönetimlerin sosyal politikalarının planlaması ve düzenlenmesi gibi düşünülebilir. Özellikle Büyükşehir Belediyeleri sosyal politikalar alanında önemli işlevlerden sorumlu olmaktadır. Bu tez çalışması teorik ve uygulama olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Uygulama kısmında Mersin Büyükşehir Belediyesinin sosyal belediyecilik faaliyetlerinden biri olan ve sınavlara hazırlık için kurulan kurs merkezlerinden faydalanan öğrencilerin memnuniyet düzeylerinin ortaya konabilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca söz konusu merkezlerle ilgili farkındalık yaratmaya çalışmak çalışmanın diğer amaçları arasında bulunmaktadır. Tez çalışmasının uygulama kısmında söz konusu merkezlerde anket yöntemi ile veri elde edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın hedef kitlesi Mersin merkez ilçelerde bulunan ve sınavlara hazırlık için kurulan kurs merkezlerinden faydalanan öğrencilerden oluşmaktadır. Verilerin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular ışığında kurs merkezinden faydalanan öğrencilerin kurs merkezinin işleyişi ile ilgili olumlu ve olumsuz görüşleri ortaya konmuş ve kurs merkezlerinin işleyişi ile ilgili mevcut durum tespiti yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to discuss and examine the concept of social municipalism in the context of social policy in local governments. Social municipalism can be thought of as the planning and regulation of social policies of local governments. Especially Metropolitan Municipalities are responsible for important functions in the field of social policies. This thesis study consists of two parts as theoretical and application parts. In the application part, it is aimed to reveal the satisfaction levels of the students who benefit from the course centers established for exam preparation, which is one of the social municipal activities of Mersin Metropolitan Municipality. Additionally, trying to raise awareness about these centers is among the other aims of the study. In the application part of the thesis study, data was tried to be obtained by questionnaire method. The population of the study consists of the students in the central districts of Mersin who benefit from the course centers established for exam preparation. SPSS 22 package program was used to analyze the data. In the light of the findings obtained from the study, the positive and negative opinions of the students who benefited from the course center regarding the operation of the course center were revealed and the current situation regarding the operation of the course centers was determined.