COVİD-19 sürecinde dijitalleşme ve inovasyon uygulamaları: Mersin lojistik sektörü örneği
Digitalization and innovation during the COVID-19: Mersin logistics sector example
- Tez No: 842887
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Covid-19, Dijitalleşme, Endüstri 4.0, İnovasyon, Logistics, Covid-19, Digitalization, Industry 4.0, Innovation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Hayatın her alanını etkileyen ve küresel bir krize dönüşen Covid-19 pandemisi dünyayı derinden etkilemiştir. Covid-19 pandemisinin ekonomik ve toplumsal boyutlarının olması, arz ve talep şoklarının yaşanması uluslararası ticareti yavaşlatmıştır. Lojistik sektörü Covid-19 pandemi krizi yönetmek ve ticaretin devamlılığı sağlamak için inovasyona yönelmiştir. Covid-19 sürecinde lojistik sektöründe endüstri 4.0 araçlarına ve dijitalleşmeye ilgi artmıştır. Bu araştırma, Covid-19 sürecinde dijitalleşme ve inovasyonu Mersin lojistik sektörü açısından incelemektedir. Araştırmanın literatür kısmında ikincil veriler kullanılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi, görüşme (mülakat) tekniği ve fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Mersin'de faaliyette bulunan lojistik şirketlerinden seçilen 10 üst düzey yönetici ile görüşme (mülakat) yapılmıştır. Yapılan görüşmelerde, yöneticilerin ortak görüşü Covid-19'dan önce başlayan dijitalleşme ve inovasyon sürecinin Covid-19 pandemisi ile hızlandığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
The entire world has been profoundly affected by the Covid-19 pandemic, which has changed every part of life and turned into a global crisis.International trade has slowed as a consequence of the Covid-19 pandemic's social and economic effects as well as supply and demand issues. In order to handle the Covid-19 pandemic crisis and maintain trade, the logistics industry has resorted to innovation. Interest in Industry 4.0 tools and digitization has increased in the logistics sector during the Covid-19 process. This research examines digitization and innovation in the Mersin logistics sector during the Covid-19 process. Secondary data was used in the literature section of the study. Qualitative research methods, interview techniques, and phenomenology design were used in the research. Ten senior managers who work for Mersin-based logistics companies were chosen for interviews. In the interviews, the common perception of the managers is that the digitization and innovation process that started before Covid-19 has accelerated with the Covid-19 pandemic.