Şeker pancarı yetiştiriciliği sonucu açığa çıkan tarımsal artıkların peletlenmesi ve fiziko mekanik ve ısısal özelliklerinin belirlenmesi
Pelletation of residues obtained from sugar beet growing and determination of their physical, mechanical and thermal properties
- Tez No: 842920
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHADIR DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeker Pancarı, Pelet, Enerji, Biyoyakıt, Tarımsal Artık, Sugar Beet, Pellet, Energy, Biofuel, Agricultural Waste
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Şeker pancarı hasadından sonra çokça tarımsal artık meydana gelmektedir. Şeker pancarı artıklarının değerlendirilmemesi, rastgele bir şekilde yakılıp ortadan kaldırılması ve bahçe kenarlarında yığın olacak şekilde bırakılması çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Enerji potansiyeli yüksek olan bu artıkların değerlendirilmesi hem üretici için hem de ülkemiz için önem arz etmektedir. Bu nedenle çalışmanın yapılması ile şeker pancarı artıklarının pelet biyoyakıtı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Enerji değeri açısından pelet yapımına uygun olan şeker pancarı atığı materyal nemi %10-13 ve %16-19, öğütme inceliği 2-5 mm ve 7-10 mm, pelet çapı ise 6 mm ve 8 mm olmak üzere peletleme işlemi yapılmıştır. Peletlerin kalite özelliklerini karşılaştırmak için; fiziksel özelliklerinden pelet hacim yoğunluğu, pelet mekanik dayanıklılık, kırılma direnci ve nem alma direnci belirlenerek daha sonra kimyasal özelliklerinden ısıl değer, kül içeriği ve baca gaz emisyon değerleri belirlenerek elementel analizleri yapılmıştır. Sırasıyla incelendiğinde pelet hacim yoğunluğu en düşük ve en yüksek değeri 473.4- 652.6 kg.m-3 olarak belirlenirken mekanik dayanıklılık değerleri %94.13-98.03, kırılma direnci %96.54-99.57 ve nem alma direnci ise %6.53-13.22 olduğu sonucuna varılmıştır. Materyal nemi, öğütme inceliği ve pelet çapının ölçülen tüm parametreler arasında fark oluşmasında istatistiksel açıdan önemli olduğu tespit edilmiştir.Ayrıca yakma denemeleri sonucunda açığa çıkan baca gazı emisyon değerleri incelendiğinde yakıt olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the sugar beet harvest, a lot of agricultural waste is generated. Lack of utilization of this sugar beet waste, burning them randomly and leaving them as heaps on the garden edges cause environmental pollution. Recycling of this waste with high energy potential is important both for the producer and for our country. For this reason, it was aimed to recycle sugar beet wastes as pellet biofuels by conducting the study. The sugar beet waste material moisture, which is suitable for pellet production in terms of energy value, was 10-13% and 16-19%, the grinding fineness was 2-5 mm and 7-10 mm, and the pellet diameter was 6 mm and 8 mm. To compare the quality characteristics of the pellets; pellet bulk density, pellet mechanical strength, breaking resistance and moisture absorption resistance were determined from their physical properties, and then, the thermal value, ash content and chimney gas emission values were determined from their chemical properties, and elemental analyzes were made. When examined respectively, the lowest and highest value of pellet volume density was determined as 473.4- 652.6 kg.m-3, while mechanical strength values were detected as 94.13-98.03%, breaking resistance 96.54-99.57% and dehumidification resistance 6.53-13.22%. It was determined that the material moisture, grinding fineness and pellet diameter were statistically significant in the difference between all measured parameters. Moreover, when the chimney gas emission values released as a result of the combustion trials were examined, it was concluded that it could be used as a fuel.