COVID-19 pandemisi sürecinde üniversite tercihi yapacak öğrencilerin koronafobi düzeyleri ile tercihleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between coronaphobia levels and preferences of students who will prefer a university during the COVID-19 pandemic process
- Tez No: 843437
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK EMRE GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Covid-19, Koronafobi, Üniversite Tercihi, Sağlık Kaygısı, Pandemic, Covid-19, Coronaphobia, University Choice, Health Anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma, covid-19 pandemi sürecinde üniversite tercihi yapacak öğrencilerin koronafobi düzeylerinin belirlenmesi ve koronafobinin üniversite tercihlerine etki eden faktörler üzerindeki etkisini göstermeyi amaçlamıştır. Araştırmamızda ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmamızın evrenini Covid-19 pandemisi sürecinde üniversite tercihi yapacak tüm öğrenciler oluşturmaktadır. Ancak araştırmanın pandemi sürecinde gerçekleşmesinden, tüm evrene ulaşmanın zaman ve maliyet açısından mümkün olamayacağından kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış ve 451 katılımcıya ulaşılmıştır. Google Anket aracılığıyla toplanan verilerde her bir sorunun cevaplanması gerekli kılındığından veri setinde kayıp veri olmadığı görülmüştür. Analizler gerçekleştirilmeden önce uç değer ve normallik varsayımlarına bakılmıştır. Ölçeklere ilişkin çarpıklık (Skewness) ve basıklık (Kurtosis) değerleri ilgili referans değer aralığında olduğundan ölçeklerin normal dağılım gösterdiği ve parametrik analize uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmamızda hipotezleri test etmek amacıyla Bağımsız T Testi, Regresyon Analizi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Sosyo-demografik verilerin analizine bakıldığında araştırmaya katılan öğrencilerin %53,2'sini kadın, %46,8'ini erkek bireyler oluşturmaktadır. Öğrencilerin %75,2'si 18-25 yaş grubu aralığında yer alırken %9,8'i 26-30, %7,3'ü 31-35 %7,8'i ise 40 yaş ve üzeri grupta yer almaktadır. Öğrencilerin %74,7'si ile lise mezunu olup %25,3'ü ise üniversite mezunudur. Öğrencilerin büyük çoğunluğu %80 oranla 4500-5500 TL aralığında gelir durumuna sahip iken %6,9'u 5501-7500 TL ve %13,1'ise 7501 TL ve üzeri gelir durumuna sahiptir. Araştırmamızın bulgularında öğrencilerin koronafobik düşüncelere sahip olduğu, Covid-19 pandemi süreci sağlık kaygıları ve pandemi korkularının orta düzeyde olduğu, erkek öğrencilerin koronavirüs korkularının kadın öğrencilere göre daha fazla olduğu ve 18-25 yaş grubunda yer alan öğrencilerin diğer gruplara göre daha fazla koronavirüs korkusuna sahip olduğu görülmüştür. Araştırmada bağımsız değişken koronafobi toplam puanı ve bağımlı değişkenler üniversite tercih ölçeği alt boyutları arasındaki ilişki basit doğrusal regresyon analizi ile test edilmiştir. Üniversite tercihi alt boyutlarından bilgilendirme ve üniversitede eğitim alan öğrenciler alt boyutları dışında koronafobinin üniversite tercih ölçeği alt boyutlarını anlamlı ve pozitif yönde yordayıcısı olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aimed to determine the coronaphobia levels of students who will choose a university during the Covid-19 pandemic period and to show the effect of coronaphobia on the factors affecting university preferences. Relational screening model was used in our research. Survey method was used as data collection method. The population of our research consists of all students who will choose a university during the Covid-19 pandemic. However, since the research was conducted during the pandemic period and it would not be possible to reach the entire population in terms of time and cost, convenience sampling method was used and 451 participants were reached. Since each question was required to be answered in the data collected through Google Survey, it was observed that there was no missing data in the data set. Before carrying out the analyses, extreme value and normality assumptions were checked. Since the Skewness and Kurtosis values of the scales are within the relevant reference value range, it has been concluded that the scales have a normal distribution and are suitable for parametric analysis. In our research, Independent T Test, Regression Analysis and Pearson Correlation Analysis were used to test the hypotheses. Looking at the analysis of socio-demographic data, 53.2% of the students participating in the research are female and 46.8% are male. While 75.2% of the students are in the 18-25 age group, 9.8% are in the 26-30 age group, 7.3% are in the 31-35 age group, and 7.8% are in the 40 age group and above. 74.7% of the students are high school graduates and 25.3% are university graduates. While the majority of the students, 80%, have an income between 4500-5500 TL, 6.9% have an income of 5501-7500 TL and 13.1% have an income of 7501 TL and above. The findings of our research show that students have coronaphobic thoughts, health concerns and pandemic fears during the Covid-19 pandemic process are at a moderate level, male students have more fear of coronavirus than female students, and students in the 18-25 age group have more fear of coronavirus than other groups. has been seen. In the study, the relationship between the independent variable coronaphobia total score and the dependent variables university preference scale sub-dimensions was tested with simple linear regression analysis. It has been revealed that coronaphobia is a significant and positive predictor of the university preference scale sub-dimensions, except for the sub-dimensions of information and students studying at the university, which are among the sub-dimensions of university choice.