Ligamentum talofibulare anterius hasarı ile ilişkili morfometrik parametrelerin manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of morphometric parameters associated with anterior talofibular ligament injury using magnetic resonance imaging
- Tez No: 843436
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÇOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Manyetik Rezonans Görüntüleme, Ligamentum Talofibulare Anterius, Morfometrik, Radyolojik, Magnetic Resonance Imaging, Anterior Talofibular Ligament, Morphometric, Radiological
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Lateral ayak bileği yaralanmaları özellikle sporcular olmak üzere toplumda sıkça görülür. Yaralanmalarda en sık ligamentum talofibulare anterius (LTFA) hasarlanmaktadır. Bu hasarlanma özellikle instabilite olmak üzere komplikasyonlara sebep olur. Tanı ve tedavinin doğruluğu sürecin yönetimi adına büyük önem arz eder. Bu çalışmayla; LTFA hasarı tanı ve tedavisi için yardımcı olabilecek şekilde literatüre katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada; tanı yöntemi olarak sıkça kullanılan manyetik rezonans görüntüleme (MRG)'de, LTFA morfometrik parametreleri (uzunluk, kalınlık, genişlik) ve son yıllarda dolaylı ek tanı bulgusu olarak tanımlanmış ligamentum talofibulare anterius (LTFA)-ligamentum talofibulare posterius (LTFP) açısı, aksiyel malleolar indeks (AMİ), intermalleolar indeks (İMİ), malleolar talar indeks (MTİ) parametreleri ölçülüp hasarlı LTFA grubu ve kontrol grubu verileri istatiksel olarak karşılaştırılmıştır. Retrospektif olarak yürütülen çalışmaya 18-65 yaş arası hastalara ait 48 LTFA hasarı ve 48 normal olarak raporlanmış toplamda 96 manyetik rezonans görüntüsü dahil edilmiştir. Bulgular: LTFA uzunluğu, kalınlığı, LTFA-LTFP açısı, talus'un medial rotasyonuna işaret eden AMİ ve MTİ değerleri iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermiştir (p0,05). Sonuç: LTFA morfometrik parametreleri (uzunluk, kalınlık, genişlik) ile birlikte daha önce tanımlanmış, LTFA hasarı ve instabilitede dolaylı ek tanı bulgusu olabilecek parametreler değerlendirilmiştir. Aynı zamanda bu çalışmada elde edilen bulguların, cerrahi tedavi sırasında anatomik yapıyı yüksek yeterlilikte geri kazandırmaları adına operatörlere yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
İntroduction and Objective: Lateral ankle injuries are common in the general population, especially among athletes. The most frequently injured structure in these injuries is the anterior talofibular ligament (ATFL), which can lead to complications, particularly instability. Accurate diagnosis and treatment are crucial for managing the course of the injury. This study aims to contribute to the literature by providing insights that may assist in the diagnosis and treatment of ATFL injuries. Materials and Methods: In this study, magnetic resonance imaging (MRI), a commonly used diagnostic method, was used to measure the morphometric parameters of the ATFL, including length, thickness and width, as well as indirect diagnostic findings such as the ATFL-posterior talofibular ligament (PTFL) angle, axial malleolar index (AMI), intermalleolar index (IMI) and malleolar talar index (MTI). Data from the damaged ATFL group and the control group were statistically compared. The retrospective study included a total of 96 MRI images, comprising 48 ATFL injury cases and 48 normal cases of patients aged 18-65. Findings: ATFL length, thickness, ATFL-PTFL angle, AMI indicating medial rotation of the talus and MTI values showed statistically significant difference between the two groups (p0,05). Conclusion: The study evaluated ATFL morphometric parameters (length, thickness, width) along with parameters that have been previously described as indirect diagnostic findings in ATFL injury and instability. Additionally, the findings from this study are believed to assist surgeons in restoring anatomical structures with high precision during surgical treatment.