İvesi X (romanov x ivesi) G1 kuzularda farklı büyüme eğrisi modellerinin karşılaştırılması
Comparison of different growth curve models in awassi X (romanov x awassi) G1 hybrid lambs
- Tez No: 843614
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT TEKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Büyüme, Kuzu, Romanov, İvesi, Vücut ölçüleri, Growth, Lamb, Romanov, Awassi, Body measurements
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç:Büyüme popülasyon düzeyinde hayvanlar, bitkiler ve canlı organizmaların temel özelliğidir. Canlıların canlı ağırlıklarının zaman içindeki değişiminin grafik olarak gösterimi ise büyüme eğrileri olarak ifade edilir. Büyüme eğrilerinin tahmin edilmesinde doğrusal olmayan bazı büyüme fonksiyonları kullanılır. En uygun büyüme fonksiyonları belirlendikten sonra, bu fonksiyonlar (Gompetrz, Lojistik, Brody, Negative Exponential) kullanılarak en uygun kesim zamanı, ideal hayvanlara verilecek yem miktarları ve seleksiyon için büyüme standartları belirlenebilir. Bu çalışmada İvesi x (Romanov x İvesi) G1 kuzularda farklı doğrusal olmayan büyüme modelleri karşılaştırılarak söz konusu kuzularda büyümeyi en iyi açıklayacak model belirlenecektir. Çalışma yöntem ve planı: Bu çalışmada DÜ Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde 2022 yılında doğmuş olan 21 baş İvesi x (Romanov x İvesi) G1 kuzunun doğumdan 7 aylık yaşa kadarki dönemde bir aylık periyotlarla belirlenmiş canlı ağırlık verileri kullanılarak, farklı büyüme eğrisi modelleri (Gompetrz, Lojistik, Brody, Negative Exponential) karşılaştırılacaktır. Modellerin uygulanmasında İteratif Levenberg Marquardt prosedürü uygulanacaktır. Analizler SPSS programı kullanılarak yapılacaktır genelleştirilmiş en küçük kareler yöntemi kullanılarak yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Growth is the main characteristic of animals, plants, and living organisms at the population level. The graphic representation of the change in body weights of these organisms over time is made using growth curves. Nonlinear growth functions are used to determine growth curves. After the most suitable growth functions are determined, the most appropriate slaughter time, the amount of feed to be given to the ideal animals, and the growth standards for selection can be determined by using these functions. In this study, different nonlinear growth models of Awassi x (Romanov x Awassi) G1 lambs will be compared, and the model that best explains the growth in these lambs will be determined. Method and plan of the study: In this study, different growth curve models (Gompetrz, Logistic, Brody, Negative Exponential, etc.) will be compared by using the live weight data of 21 lambs born in 2022 at the Research and Application Farm of DÜ Faculty of Agriculture, from birth to 7 months of age, determined in one-month periods. The iterative Levenberg Marquardt procedure will be applied in the application of the models. Analyzes will be made using the generalized least squares method using the SPSS program.