Ratlarda subakut bakır maruziyetine karşı diosminin etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of diosmin against subacute copper exposure in rats
- Tez No: 843735
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bakır, Diosmin, Oksidatif Stres, Biyokimyasal Parametre, Organ Hasarı, Rat, Copper, Diosmin, Oxidative Sress, Biochemical Parameters, Organ Damage, Rat
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada ratlarda bakır maruziyetine karşı diosminin etkinliği araştırılmıştır. Wistar Albino ırkı 2-3 aylık erkek 50 adet rat kullanılmıştır. Biri kontrol 4'ü deneme olmak üzere 5 grup oluşturulmuştur. Kontrol grubundaki hayvanlara herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Deneme grubundan Grup 2, 3, 4 ve 5'e sırasıyla dimetil sülfoksit (taşıt madde), 50 mg/kg.ca/gün dozunda diosmin, 200 mg/kg.ca/gün bakır sülfat, 200 mg/kg.ca/gün bakır sülfat ile birlikte 50 mg/kg.ca/gün dozunda diosmin 4 hafta süreyle ağızdan sondayla verilmiştir ve sürenin sonunda ratlardan heparinli/antikoagulantsız tüplere kan alınmış ve organları (karaciğer, böbrek, beyin, kalp, testis) çıkarılmıştır. Serumda bazı biyokimyasal parametreler (trigliserit, kolesterol, BUN, kreatinin, ürik asit, total protein, albumin, LDH, AST, ALT ve ALP) ölçülmüştür. Doku örnekleri (karaciğer, böbrek, beyin, kalp, testis) ve kanda bazı oksidatif stres parametreleri (MDA, NO, glutasyon, SOD, CAT ve GSH-Px) değerlendirilmiştir. Ayrıca çalışma sonunda vücut ve organ (karaciğer, böbrek, beyin, kalp, testis) ağırlıkları da alınmıştır. Sadece dimetil sülfoksid ve diosmin uygulanan grupta incelenen parametrelerde kontrol grubuna göre önemli bir farklılık bulunmamıştır. Yalnızca bakır verilen grubun değerlerinde kontrol grubuna göre anlamlı değişimler söz konusu olmuştur. Bakır ve diosmin birlikte uygulanan grupta değerlerin kontrol grubu değerlerine yaklaştığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, 200 mg/kg.ca/gün dozunda 4 hafta süreyle verilen bakır sülfat rat fizyolojik sisteminde olumsuz ekilere yol açarken 50 mg/kg.ca/gün dozunda diosmin uygulamasının bu olumsuz etkinin geriletilmesinde etkisinin olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of diosmin against copper exposure in rats was investigated. Fifty male Wistar Albino rats, aged 2-3 months, were used. Five groups were created, one control and 4 experimental. No treatment will be applied to the animals in the control group. From the experimental group to Groups 2, 3, 4 and 5, dimethyl sulfoxide (vehicle), diosmin at a dose of 50 mg/kg.bw/day, copper sulfate at a dose of 200 mg/kg.bw/day, and combination of copper sulfate at a dose of 200 mg/kg.bw/day and diosmin at a dose of 50 mg/kg.bw/day was given orally by gavage for 4 weeks, respectively. At the end of the trial period, blood was collected into tubes with heparin/without anticoagulant and organs (liver, kidney, brain, heart and testicle) were removed from the rats. Some biochemical parameters (triglyceride, cholesterol, BUN, creatinine, uric acid, total protein, albumin, LDH, AST, ALT and ALP) were measured in serum. Some oxidative stress parameters (MDA, NO, glutathione, SOD, CAT and GSH-Px) were evaluated in tissue samples (liver, kidney, brain, heart, testis) and blood. In addition, body and organ (liver, kidney, brain, heart, testicle) weights were taken at the end of the study. There was no significant difference in the parameters examined in the groups administered dimethyl sulfoxide alone and diosmin alone compared to the control group. There were significant changes in the values of the copper-alone group compared to the control group. It was determined that the values in the combination of copper and diosmin applied group approached the control group values. As a result, it was understood that while copper sulfate applied at a dose of 200 mg/kg.bw/day for 4 weeks caused negative effects on the physiological system of rats, diosmin application at a dose of 50 mg/kg.bw/day had an effect on regressing this negative effect.