Developing a basic neural network to classify images from the MNİST dataset
  1. Tez No: 843856
  2. Yazar: HAMZA BASIL HASAN BEN TARIF
  3. Danışmanlar: PROF. ALİ OKATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: sinir ağı, MNIST veri seti, görüntüler, neural network, MNIST dataset, images
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmada önemli konulardan biri olan“MNIST veri kümesindeki görüntüleri sınıflandırmak için temel bir sinir ağının geliştirilmesi”başlıklı konu tartışılmaktadır. Araştırma esas olarak MNIST veri seti kavramından bahsetmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda, MNIST veri kümesindeki görüntülerin sınıflandırılmasında temel bir sinir ağı geliştirmenin önemini ortaya çıkarmayı ve ünlü MNIST veri kümesindeki el yazısıyla yazılmış rakamları tanıyacak bir sinir ağı oluşturmaya yönelik gow'u tartışmayı amaçlamaktadır. Veri toplama süreci, birçok değişken kullanılarak elde edilebilecek gerekli bilgilerin toplanması ve ölçülmesi yoluyla betimsel çalışmaya dayanmaktadır. Dolayısıyla bu süreç birçok nedenden dolayı çok önemlidir: En önemlisi Birçok sorun ve sorunun yanıtlarına ve çözümlerine ulaşmaya yardımcı olur, Karar almayı kolaylaştırmaya yardımcı olur ve alınan kararların kalitesini artırır. alınır ve aynı zamanda farklı çıktıların kalitesinin artırılmasına da yardımcı olur. Bu makalenin bulguları, MNIST veri setinin 60.000'i eğitim amaçlı ve 10.000'i test amaçlı olmak üzere toplam 70.000 görüntüden oluştuğu yönündedir. MNIST veri setinin 10 sınıftan oluştuğu ve bu sayede 0'dan 9'a kadar olan sayıları sınıflandırmamıza olanak sağladığı tespit edildi. MNIST veri setinin sinir ağlarının kullanımını öğrenmek için yaygın olarak popüler bir kıyaslama olarak kabul edildiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This research discusses one of the important topics, which is entitled“ Developing a basic neural Network to classify images from the MNIST dataset”. The research aims mainly to talk about the concept of MNIST dataset. It also aims to reveal the importance of developing a basic neural network in classifying images from the MNIST dataset and discuss how to create a neural network to recognize handwritten digits from the famous MNIST dataset. The process of collecting data is based on the descriptive study by collecting and measuring the required information, which can be obtained using many variables. So, and this process is very important for a number of reasons, which are: the most important that It helps in obtaining answers and solutions of many problems and questions, it helps in facilitating the decision-making and increases the quality of decisions that were taken, and also it helps in improving the quality of different outputs,the findings of this paper are that the MNIST dataset consists of a total of 70,000 images, with 60,000 images designated for training and 10,000 images for testing purposes. İt was found out that the MNIST dataset consists of 10 classes, enabling us to classify numbers ranging from 0 to 9. İt was concluded that the MNIST dataset is widely recognized as a popular benchmark for learning the usage of neural networks.