Influence of corpus luteum and follicular size on hormonal and metabolic composition of ovarian follicular fluid and oocytes in awassi ewes
Lokal ivesi koyunlarda ovaryan foliküler sıvı ve oositlerin hormonal ve metabolik kompozisyonu üzerine corpus luteum ve foliküler boyutun etkisi
- Tez No: 843934
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ULAŞ ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Koyun, Yumurtalıklar, Korpus Luteum, Foliküller, Oositler, Ewes, Ovaries, Corpus luteum, Follicles, Oocytes
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, korpus luteum (KL) ve foliküler boyutun Awassi koyunlarının over foliküler sıvısındaki (FS) hormon içerikleri ve metabolik bileşimleri oosit kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmekti. Çalışma, Irak'ın Al-Musaib şehrinde bulunan Teknik Kolej, Hayvan Üretim Teknolojileri Bölümü laboratuvarlarında, Haziran 2022'den Şubat 2023'e kadar yürütüldü. Yerel bir mezbahada kesilen, üreme geçmişi bilinmeyen, mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen ve gebe olmayan Awassi koyunlarından toplanan (n=200) overler iki saat içinde laboratuvara transfer edildi. Elde edilen overlerin (n=400) boyutları (uzunluk, genişlik ve kalınlık) ölçülerek kaydedildi. Ardından overler, KL'u olan ve olmayanlar olarak kategorize edildi ve overler üzerindeki foliküller sayılarak çapları ölçüldü ve küçük (5mm) foliküller olarak sınıflandırıldı. Foliküllerden toplanan oositler sayıldı, değerlendirildi ve kumulus hücreleri, sitoplazma homojenliği ve oosit şekline göre sınıflandırıldı. Sonuçlar, KL içermeyen overlerin (n=252) KL içeren overleri (n=148) aştığını gösterdi. KL içermeyenlere göre KL içeren overlerin uzunluk, genişlik ve kalınlıklarının daha fazla (p≤0.05) olduğu belirlendi. Glukoz konsantrasyonu folikül büyüklüğü ile birlikte arttı ve KL içermeyen overler, KL içeren overlere göre anlamlı bir şekilde daha düşük glukoz konsantrasyonları sergiledi. Toplam kolesterol folikül büyülüğü ile hafif bir artış gösterdi, ancak KL içeren ve içermeyen overler arasında toplam kolesterol konsantrasyonunda anlamlı bir farklılık gözlemlenmedi. Bunun yanı sıra, folikül büyüklüğü arttıkça foliküler sıvıda toplam protein miktarı azaldı ve KL içeren ve içermeyen overler arasında toplam protein konsantrasyonunda anlamlı bir farklılık bulunmadı. KL içeren overlerde folikül boyutu arttıkça foliküler sıvıda progesteron hormon seviyesinin düşük olduğu, ve KL içermeyen overlerde ise progesteron hormonunun seviyesinin yüksek olduğu bulundu. Foliküler sıvıda 17β-östradiol seviyeleri folikül büyüdükçe artarken, KL içermeyen overler, KL içeren overlere göre daha yüksek 17β-östradiol seviyeleri sergiledi. KL içermeyen overlerdeki folikül ve dolayısıyla oosit sayısı yüksekti (p≤0.05) ve KL içeren overlere göre daha fazla iyi ve orta kalite oosit tespit edildi. Sonuç olarak, overler üzerinde KL'un mevcudiyetinin Awassi koyunlarında folikül ve oosit sayısını ve kalitesini etkilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to assess the influence of the corpus luteum (CL) and follicular size on the hormonal and metabolic compositions of ovarian follicular fluid (FF) and oocytes in Awassi ewes. The study was conducted at the laboratories of the Department of Animal Production Technologies, Technical College, Al-Musaib, Iraq, from June 2022 to February 2023. Ovaries from non-seasonal breeder and non-pregnant Awassi ewes (n=200) with unknown reproductive histories were collected from a local abattoir and transferred to the laboratory within two hours. The ovaries (n=400) were removed, and their dimensions (length, width, and thickness) were measured and recorded. The ovaries were then categorized into those exhibiting CL and those not exhibiting CL. The follicles were counted, measured, and classified as small (< 3mm), medium (3-5 mm), or large (> 5mm) follicles. Oocytes were collected, examined, counted, evaluated, and graded based on cumulus cells, cytoplasm homogeneity, and oocyte shape. The results indicated that the number of ovaries without CL (n = 252) exceeded those with CL (n = 148). Ovaries bearing CL exhibited a significant (p ≤ 0.05) increase in length, width, and thickness compared to those without CL. Glucose concentration increased significantly with follicle growth, and ovaries without CL showed significantly less glucose concentrations than ovaries with CL. Total cholesterol also increased slightly with follicle enlargement, but no significant difference in total cholesterol concentration was noted between ovaries exhibiting CL and those without CL. Conversely, total protein decreased significantly with follicle growth, and there was no significant difference in total protein concentration between ovaries exhibiting CL and those without CL. Regarding hormone levels, the study showed that progesterone hormone levels were significantly lower with increasing follicle size in ovaries exhibiting CL while progesterone hormone was significantly higher in the ovaries that did not exhibit CL. 17β-estradiol levels increased significantly as follicles grew, with ovaries without CL showing significantly higher estradiol levels compared to ovaries with CL. The average number of follicles and oocytes in ovaries without CL was significantly higher (p ≤ 0.05) than in ovaries with CL. Additionally, ovaries without CL yielded a significantly higher number of good and fair quality oocytes compared to ovaries with CL. In conclusion, the presence of the corpus luteum had significant effects on the number and quality of follicles and oocytes in Awassi ewes.