Hafif şişman ve şişman postmenopozal dönemdeki kadınların diyetisyen desteği ile zayıflama deneyimleri: Nitel bir araştırma
Weight loss experiences of overweight or obese postmenopausal women with dietitian support: A qualitative research
- Tez No: 844454
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞAH KANER TOHTAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Menopoz, postmenopoz, zayıflama, Menopause, postmenopause, slimming
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Bu araştırma, diyetisyen desteği ile vücut ağırlığı kaybı sağlayan postmenopozal dönemdeki hafif şişman ve şişman kadınların yaşadıkları problemleri derinlemesine betimlemek ve zayıflama deneyimlerini ortaya çıkarmak için tasarlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada, nitel araştırmanın veri oluşturma ve analiz teknikleri kullanılmış, fenomenolojik yaklaşım benimsenmiştir. Yapılan bu çalışmanın fenomeni; hafif şişman ve şişman postmenopozal dönemdeki kadınların diyetisyen desteği ile zayıflama deneyimleridir. Bu araştırmada katılımcılar, belirlenen fenomeni deneyimlemiş olan bireylerden seçilerek amaçlı örnekleme tekniğine göre seçim yapılmıştır. Buradan hareketle bu çalışma postmenopozal dönemde olup şişmanlık problemi yaşayan, diyetisyen gözetiminde zayıflayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 14 kadın katılımcı ile yürütülmüştür. Yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak katılımcıların menopoz deneyimlerini, vücut ağırlıklarındaki değişimi ve etkilerini, diyetisyen desteğine bakış açılarını, egzersiz ve beslenme konusundaki önerilerini ortaya çıkarmak için“metaforlar”ve açık uçlu sorular aracılığıyla bilgi toplanmıştır. Görüşmeler ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Deşifresi yapılan ses kayıtları bilgisayar destekli nitel araştırma programı MAXQDA 22 kullanılarak kodlanıp analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları MAXQDA 22 nitel analiz programından görsel araçlar ile haritalandırılmıştır. Bulgular: Araştırmanın içerik analizinde veriler dört ana temada incelenmiştir. Katılımcılar bu ana temalar kapsamında postmenopozal dönemde yaşadıkları problemleri betimlemiş, zayıflama deneyimlerinden, fiziksel ve ruhsal olarak yaşayıp hissettiklerinden, vücutlarında meydana gelen değişikliklerden, menopoz ve fazla vücut ağırlığı ile ilgili düşüncelerinden, tutum ve inançlarından, beslenme ve fiziksel aktivite konusundaki tavsiyelerinden bahsetmişlerdir. Sonuçlar: Bu çalışma postmenopozal kadınların aile ilişkileri ve sosyal yaşantıları, sağlık durumları, sınırlılıkları ve geçirdikleri süreçler hakkında detaylı bilgiler ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was designed to describe in depth the problems experienced by overweight and obese women in the postmenopausal period who lost body weight with the support of a dietitian and to reveal their weight loss experiences. Method: In this study, data generation and analysis techniques of qualitative research were used. The phenomenological approach has been adopted. The phenomenon of this study; these are the weight loss experiences of overweight and obese postmenopausal women with the support of a dietitian. In this study, the participants were selected from individuals who had experienced the determined phenomenon, and selection was made according to the purposive sampling technique. From this point of view, this study was conducted with 14 postmenopausal women who were overweight and obese. Participants lose weight under the supervision of a dietitian and agree to participate in the research. Using the semi-structured interview technique, information was collected through“metaphors”and open-ended questions to reveal the participants' menopausal experiences, changes in body weight and its effects, their perspectives on dietitian support, and their suggestions on exercise and nutrition. The interviews were recorded with a voice recorder. The deciphered audio recordings were coded and analyzed using the computer aided qualitative research program MAXQDA 22. The results of the research were mapped with visual tools from the MAXQDA 22 qualitative analysis program. Results: In the content analysis of the research, the data were examined in four main themes. Within the scope of these main themes, the participants described the problems they experienced in the postmenopausal period, talked about their weight loss experiences, physical and spiritual experiences, changes in their bodies, thoughts, attitudes and beliefs about menopause and excess body weight, and their recommendations on nutrition and physical activity. Conclusion: This study revealed detailed information about postmenopausal women's family relationships and social lives, their health status, limitations and processes.