Transüretral holmiyum lazer prostat enükleasyonu uygulanan erkek hastalarda deksametazon kullanımının postoperatif mesane spazmı ve kateterle ilişkili mesane rahatsızlığının önlenmesine etkisi
The effect of dexamethasone on the prevention ofpostoperative bladder spasm and catheter-relatedbladder discomfort in male patients undergoingtransurethral holmium laser prostate enucleation
- Tez No: 844456
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUBİLAY SABUNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: kateter ilişkili mesane rahatsızlığı, HoLEP, deksametazon, benign prostat hiperplazisi, catheter related bladder discomfort, dexamethasone, HoLEP, benign prostate hyperplasia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Katetere bağlı mesane rahatsızlığı (KİMR) ve mesane spazmı (MS), idrar sondası olan hastalarda yaygındır. KİMR ve MS yönetiminin temel dayanağı antikolinerjikler olmasına rağmen yan etki profillerinin yüksekliği yüzünden birçok farklı etki mekanizmasına sahip farklı gruptan ilaç denenmiş ve denenmeye devam etmektedir. Deksametazon asetilkolin salınımını inhibe eder ve aynı zamanda prostaglandin üretimini azaltarak antienflamatuvar etki gösterir. Çalışmamızda deksametazonun postoperatif KİMR ve MS üzerine etkilerinin ağrı kesici ihtiyacının değerlendirilmesi amaçlandı. Bu randomize kontrollü prospektif çalışmada, üriner kateterizasyon gerektiren benign prostat hiperplazisi tanısı almış ve Holmiyum lazer prostat enükleasyonu (HoLEP) operasyonu yapılan 70 hasta rastgele iki gruptan birine (her biri n = 35) ayrıldı. Bunlardan 7 hasta takipten çıkarıldı ve 63 hasta analiz edildi. Anestezi indüksiyonu öncesinde deksametazon grubuna 8 mg (2 ml) deksametazon intravenöz olarak uygulanırken, kontrol grubuna aynı şekilde 2 ml salin uygulandı. KİMR'nin insidansı ve ciddiyeti, MS insidansı birincil sonuçlar olarak 0, 1, 2, 6 ve 12 saat sonra değerlendirildi. Ayrıca hastaların analjezik ihtiyacı da ikincil sonuçlar olarak kaydedildi. Deksametazon grubunda ve kontrol grubunda postoperatif 0, 1, 2, 6 ve 12. saatlerde KİMR görülme sıklığı sırasıyla %40,6 ve %58,1, %43,8 ve %61,3, %43,8 ve 45,2, %28,1 ve %35,5, %21,9 ve %12,9 idi. MS insidansı %9,3 ve %12,9 olarak gözlendi. Ameliyat sonrası MS ve 0, 1, 2 ,6 ve 12. saatlerde değerlendirilen KİMR insidansı ve şiddeti gruplar arası istatistiksel anlamlı farklılık göstermedi. Hastaların ağrı kesici ihtiyacı iki grup için de benzer bulundu. Anestezi indüksiyonu sırasında uygulanan deksametazon 8 mg, HoLEP yapılan BPH tanılı hastalarda KİMR veya MS'nin görülme sıklığını veya şiddetini daha fazla azaltmadı.
Özet (Çeviri)
Catheter-related bladder discomfort (CRBD) and bladder spasms (BS) are common in patients with urinary catheters. While the primary basis for the management of CRBD and BS are anticholinergics, many drugs from different groups with various mechanisms of action have been tried. These drugs continue to be tested due to their high side effect profiles. Dexamethasone inhibits the release of acetylcholine and also exhibits an anti-inflammatory effect by reducing the production of prostaglandins. Our study aimed to evaluate the effects of postoperative dexamethasone on CRBD and BS, and the need for analgesics. In this randomized controlled prospective study, 70 patients diagnosed with benign prostatic hyperplasia requiring urinary catheterization and undergoing Holmium laser prostate enucleation (HoLEP) were randomly assigned to one of two groups (each n = 35). Seven patients were excluded from the follow-up, and 63 were analyzed. Prior to anesthesia induction, 8 mg (2 ml) of dexamethasone was administered intravenously to the dexamethasone group, while 2 ml of saline was given in the same manner to the control group. The incidence and severity of CRBD, as well as the incidence of BS, were primary outcomes assessed at 0, 1, 2, 6, and 12 hours postoperatively. Patients' need for analgesics was also recorded as secondary outcomes. The frequency of CRBD at postoperative 0, 1, 2, 6, and 12 hours in the dexamethasone and control groups were 40.6% vs. 58.1%, 43.8% vs. 61.3%, 43.8% vs. 45.2%, 28.1% vs. 35.5%, and 21.9% vs. 12.9%, respectively. The BS incidence was observed as 9.3% and 12.9%. The incidence and severity of postoperative BS and CRBD evaluated at 0, 1, 2, 6, and 12 hours showed no statistically significant difference between the groups. The need for analgesics was found to be similar for both groups. The administration of 8 mg of dexamethasone during anesthesia induction did not further reduce the frequency or severity of CRBD or BS in patients diagnosed with BPH undergoing HoLEP.