Bireylerin toplumsal cinsiyet algıları ile terapi motivasyonları arasındaki ilişki: Kişilerin tercihleri üzerinden bir değerlendirme
The relationship between individuals' gender perceptions and their therapy motivations: An evaluation on persons' preferences
- Tez No: 844636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERVİN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, Psikoterapi, Motivasyon, Terapötik İlişki, Sex, Gender, Psychotherapy, Motivation, Therapeutic Relationship
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı bireylerin toplumsal cinsiyet algısı ile terapi motivasyonu arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Araştırmanın örneklem grubunu, psikolojik destek alan (psikolog, psikolojik danışman veya psikiyatristten) ve hayatının hiçbir döneminde psikoterapi almamış kişiler oluşturmaktadır. Araştırmaya gönüllü olarak 18-65 yaş arasında 287 kadın ve 55 erkek olmak üzere toplam 342 kişi katılmıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak, Demografik Bilgi Formu, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği (ÇDCÖ), Danışanlar İçin Terapi Motivasyonu Ölçeği (DİTMÖ) kullanılmıştır. Araştırma kapsamında veriler elde edildikten sonra değerlendirilmesinde bağımsız örneklemler için t-Testi, tek yönlü varyans analizi (One Way ANOVA), Ki-Kare testi, Yol Analizi (Path Analysis) tekniklerinden yararlanılmıştır. Cinsiyete göre terapi motivasyonu ve toplumsal cinsiyet algısının farklılaştığı görülmüştür. Araştırmada, kadınların erkeklere göre terapiye karşı motivasyonlarının daha yüksek ve toplumsal cinsiyet algılarının ise daha az olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda cinsiyetçilik arttıkça terapiye karşı motivasyonsuzluğun da arttığı sonucuna da ulaşılmıştır. Sonuçlar; araştırmacılar ve uygulayıcıların terapi motivasyonunu anlamaya ve terapötik süreci iyileştirmeye çalışırken cinsiyet ve toplumsal cinsiyet algısını dikkate almaları gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the relationship between gender perception and motivation for therapy. The sample of the study consisted of individuals who received psychological support (from a psychologist, psychological counselor or psychiatrist) and who had never received psychotherapy in any period of their lives. A total of 342 people (287 women and 55 men) between the ages of 18-65 participated in the study voluntarily. Demographic Information Form, Ambivalent Sexism Scale (CSA), Therapy Motivation Scale for Clients (TMSC) were used as measurement tools in the study. After the data were obtained within the scope of the research, Independent Samples t-Test, One Way ANOVA, Chi-Square test, Pathway Analysis techniques were utilized in the evaluation of the data. It was observed that therapy motivation and gender perception differed according to gender. In the study, it was concluded that women had higher motivation for therapy and lower gender perceptions than men. At the same time, it was also concluded that as gender perception increases, so does the lack of motivation towards therapy. The results suggest that researchers and practitioners should take gender and gender perception into consideration when trying to understand therapy motivation and improve the therapeutic process.