Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde klinik örneklerden izole edilen metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) sıklığının ve çeşitli antibiyotiklere direncinin yıllar içindeki değişiminin incelenmesi
Evaluation of the frequency and change of antimicrobial resistance over years of methicillin-resistant Staphylococcus aureus clinical isolates at Suleyman Demirel University Hospital
  1. Tez No: 844673
  2. Yazar: FATMA ATİK TİNGİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVER YAĞCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal direnç, MRSA, Minimum inhibitör konsantrasyon, örnek türü, sürveyans, Antimicrobial resistance, MRSA, Minimum inhibitory concentration, sample type, surveillance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Yüksek morbidite, mortaliteye sahip olan MRSA enfeksiyonları güncel tedavi seçeneklerinin sınırlı olmasıyla önemini korumaktadır. Antimikrobiyal direnç sorununun yaygınlaşmasıyla MRSA'ya etkin yeni antibiyotik arayışı devam etmektedir. Çalışmamızda hastanemizde Ocak 2014 ve Aralık 2022 yılları arasında izole edilen MRSA izolatlarının dağılımının ve antibiyotik direnç oranlarının araştırılması amaçlanmıştır. Toplam 517 MRSA izolatının tanımlanması, metisilin direnci ve antibiyotik duyarlılığı konvansiyonel yöntemlerle ve Phoenix™ otomatize sistemiyle belirlenmiştir. Antibiyotik duyarlılıkları EUCAST önerilerine göre değerlendirilmiştir. Dokuz yılda S. aureus izolatları içerisinde MRSA oranı %16,12 olarak saptanmıştır. MRSA oranında 2016'da düşüş 2022'de artış görülmüştür. En sık kandan ve anestezi yoğun bakım biriminden MRSA izole edilmiştir. Vankomisine ve linezolide dirençli MRSA izolatı saptanmamıştır. Vankomisin MİK değerleri 2015 ve 2018 yılları arasında daha yüksek, 2020'de daha düşük saptanmıştır. Linezolid MİK değerleri 2017'de daha düşük, 2019'da daha yüksek saptanmıştır. Klindamisin, gentamisin, tetrasiklin ve rifampisin direnç oranında azalma ile trimetoprim-sülfametoksazol ve fusidik asit direnç oranında artış saptanmıştır. MİK değerleri teikoplanin ve rifampisinde 2014, 2015, 2016'da, tetrasiklinde 2017, 2020, 2021'de, fusidik asitte 2021'de, kinupristin-dalfopristinde 2014'te daha yüksek, trimetoprim-sülfametoksazol ve gentamisinde 2022'de daha düşük saptanmıştır. Eritromisinde doku, balgam ve trakeal aspirattaki direnç oranının eklem sıvısındaki, klindamisinde doku ve idrardaki direnç oranının balgamdaki, gentamisinde dokudaki direnç oranının eklem sıvısı, yara ve balgamdaki, rifampisinde doku ve trakeal aspirattaki direnç oranının absedeki, fusidik asitte kateterdeki direnç oranının trakeal aspirattaki direnç oranına göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Antibiyotiklerin çoğunun direnç oranında dalgalı bir seyir görülmüştür. MRSA enfeksiyonlarının başarılı ampirik tedavisi için antibiyotiklerin MİK değerleri direnç gelişimi açısından yakından izlenmelidir. Çalışmamız ülkemizde MRSA izolatlarında direnç oranı ve antibiyotiklerin MİK değerlerinin hem yıllara hem örnek türüne göre karşılaştırıldığı ilk çalışmadır. Verilerimizle ampirik antibiyotik tedavisini yönlendirmede önemli olan hastanemizin direnç paternleri ortaya konulmuştur. Örnek türüne göre MRSA direnç oranlarının ilk defa değerlendirildiği çalışmamızda saptadığımız farklılıkların öneminin ileri çalışmalarla araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
We aimed to evaluate the distribution and antibiotic resistance rates of 517 MRSA isolated in our hospital between 2014 and 2022. Methicillin resistance and antibiotic susceptibility were determined using conventional methods and Phoenix™ automated system. Antibiotic susceptibilities were evaluated according to the EUCAST recommendations. The rate of MRSA among S. aureus isolates was determined as 16.12%. Over nine years There was a decrease in 2016 and an increase in 2022 in MRSA rates. MRSA was most frequently isolated from blood samples and in anesthesia intensive care unit. Vancomycin MIC values were higher between 2015 and 2018 and lower in 2020. Linezolid MIC values were lower in 2017 and higher in 2019. There was a decrease in resistance rates for clindamycin, gentamicin, tetracycline, and rifampicin, while an increase was observed in resistance rates for trimethoprim-sulfamethoxazole and fusidic acid. MIC values were higher for teicoplanin and rifampin in 2014, 2015, and 2016, for tetracycline in 2017, 2020, and 2021, for fusidic acid in 2021, and for quinupristin-dalfopristin in 2014. MIC values were lower for trimethoprim-sulfamethoxazole and gentamicin in 2022. Resistance rates were significantly higher in tissue, sputum, and tracheal aspirate compared to synovial fluid for erythromycin, in tissue and urine compared to sputum for clindamycin, in tissue compared to synovial fluid, wound, and sputum for gentamicin, in tissue and tracheal aspirate compared to abscess for rifampicin, and in catheter compared to tracheal aspirate for fusidic acid. The MIC values of antibiotics should be closely monitored for successful empirical treatment of MRSA infections. The resistance pattern of our hospital, have been revealed with our data. Our study is the first study that compare resistance rates and MIC values of antibiotics in MRSA isolates over the years and sample types together in our country. Further studies are needed to investigate the significance of the differences we observed in MRSA resistance rates according to sample type.