Atrofik Maksillada protetik rehabilitasyon amacıyla uygulanan zigomatik ve dental implantların çeşitli lokalizasyon seçeneklerinin üç boyutlu sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of various localization options of zygomatic and dental implants applied for prosthetic rehabilitation in Atrophic Maxillae using three-dimensional finite element analysis
- Tez No: 844930
- Danışmanlar: PROF. DR. BELİR ATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Atrofik maksilla, Zigomatik implant, Zigoma, Dental implant, Sonlu elemanlar analizi, Atrophic maxillae, Zygoma implants, Zygoma, Dental implants, Finite element analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, ileri derece atrofik maksillaya farklı konumlarda ve sayıda yerleştirilen zigomatik implantlar (Zİ) ve dental implantların (Dİ) oluşturduğu streslerin sonlu elemanlar analizi (SEA) ile değerlendirilmesidir. Çalışmamızda kullanılan üç boyutlu (3B) SEA modelleri, Zİ planlanan bir hastanın konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) verilerinden oluşturulmuştur. Zİ'ler ve Dİ'ler için Nobel BiocareÒ (Göteborg, İsveç) ürünleri kullanılmıştır. İmplantlar dört farklı planlamaya göre yerleştirilmiştir. Plan 1'de birinci molar bölgelerine iki Zİ ile lateral ve birinci premolar bölgelerine dört Dİ, Plan 2'de birinci molar bölgelerine iki Zİ ile lateral bölgelerine iki Dİ, Plan 3'te birinci molar ve kanin bölgelerine dört Zİ, Plan 4'te birinci premolar ve birinci molar bölgelerine dört Zİ ile santral bölgelerine iki Dİ yerleştirilmiştir. Zİ'ler her planlamada intra sinüs, sinüs slot ve ekstra sinüs cerrahi teknikleri ile yerleştirilmiştir. Protetik üst yapıya lateral, birinci premolar ve birinci molar diş bölgelerinden oklüzal, bukkal ve palatinal yönlerden toplamda 300 Newton (N) kuvvet uygulanmıştır. İmplantların tümünde ve implantların boyun kısımlarında oluşan von Mises stresler ile alveolar kortikal kemikte oluşan asal stresler değerlendirilmiştir. İmplantların bütünü değerlendirildiğinde, genel olarak en düşük stresler plan 3 ekstra sinüs tekniğinde tespit edilmiştir. Zİ'lerin boyun bölgelerinde genel olarak en düşük stresler, plan 4 sinüs slot tekniğinde oluşmuştur. Her modelde Dİ'lerde, Zİ'lerden daha yüksek stres meydana gelmiştir. Kemikte en düşük minimum asal stres, plan 3 intra sinüs tekniğinde oluşmuştur. Çalışmamızda Zİ veya Dİ sayısının artması, implantlar ve çevre kemikte oluşan stresi azaltmıştır. Sinüs slot ve ekstra sinüs teknikleri, implantlarda daha az stres oluşturmuştur. İntra sinüs ve ekstra sinüs tekniklerinin alveolar kemikte daha az basma stresi oluşturduğu tespit edilmiştir. Bu tez çalışmasının sonuçlarına göre, Dİ'ler Zİ'lerde oluşan stresi azaltmaktadır. Çalışmamızdaki planlamalar içerisinde, ekstra sinüs tekniği ile yerleştirilen dört Zİ ile anterior maksillaya yerleştirilen iki Dİ en ideal sonucu vermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to evaluate the stresses created by zygomatic implants (ZI) and dental implants (DI) placed in different positions on the severely atrophic maxillae using finite element analysis (FEA). The 3-dimensional (3D) models used in the study were constructed using cone beam computed tomography (CBCT) data of a patient scheduled for ZI. Nobel BiocareÒ (Göteborg, Sweden) products were used for ZIs and DIs. Implants were placed according to four different plans. In Plan 1, two ZIs were placed from the site of the first molars, with four DIs placed in the locations of the lateral incisors and first premolars. In Plan 2, two ZIs were placed from the site of the first molars, with two DIs placed in the locations of the lateral incisors. In Plan 3, four ZIs were placed from the site of the first molars and canines. In Plan 4, four ZIs were placed from the site of the first premolars and first molars, with two DIs placed in the locations of the central incisors. Intra sinus, sinus slot, and extra sinus surgical techniques were performed for each plan. A total of 300 Newton (N) force was applied to the prosthetic superstructure from the locations of lateral, first premolar, and first molar teeth with the occlusal, buccal, and palatal directions. The von Mises stresses occurring in all implants and in the coronal portions of implants were evaluated. The principal stress values in the cortical layer of alveolar bone were assessed. Plan 3 with the extra sinus technique generally had the lowest stress when all implants were assessed. Plan 4 with the sinus slot technique generally produced the lowest stress in the ZI's coronal areas. DIs had higher stress values compared to ZIs in all models. Plan 3 with the intra sinus technique resulted with the lowest minimum principal stress. In our study, increasing the number of ZI or DIs reduced the stress in the implants and the surrounding bone. Sinus slot and extra sinus techniques resulted in lower stress levels in the implants. It was determined that intra sinus and extra sinus techniques generated less compressive stress in the alveolar bone. According to the results of this thesis study, it has been found that DIs reduce the stress in ZIs. Among the implant placements in our study, the placement of four ZIs using the extra sinus technique and two DIs in the anterior maxillae gave the most ideal result.