İnsan Scube-1 düzeyinin erken ve geç preeklampsi patogenezi ve prognozu ile ilişkisi
Early and late preeclampsi of Human Scube-1 level pathogenesis and relationship with prognosis
- Tez No: 845151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BURAK AKSELİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Preeklampsi, SCUBE -1, Hipertansiyon, Pregnancy, Preeclampsia, SCUBE -1, Hypertension
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Preeklampsi gebelikte ciddi fetal ve maternal komplikasyon oluşturabilen bir hastalıktır. Preeklampsi gelişimini ön görebilmek prognoz ve komplikasyon yönetimi için oldukça önemlidir. SCUBE-1 yeni tanımlanmış, trombosit aktivasyonu ve agglütinasyonunda rol alan bir hücre yüzey proteinidir. Oksidatif stres durumlarında , endotel hasarı ve inflamasyon durumlarında arttığı izlenmiştir. Çalışmamızda erken ve geç başlangıçlı preeklampsi ile kontrol grupları arasında serum SCUBE-1 seviyesini karşılaştırmayı amaçladık. Materyal ve metod: Çalışmamızda Haziran 2023 ile Kasım 2023 tarihleri arasında Bursa Şehir Hastanesi'ne başvuran 18-45 yaş aralığında ve 24-41 gebelik haftasında olan kriterlere uygun hastalar 4 grup incelendi. Preeklampsi tanısı alan 52 hasta (26 hasta erken başlangıçlı, 26 hasta geç başlangıçlı), otuzdört hafta altında normotansif 52 hasta, otuzdört hafta ve üzerinde normotansif 52 hasta toplamda 156 hasta çalışmaya dahil edildi. Serum SCUBE-1 düzeyleri ELİSA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular ve veriler değerlendirilirken, istatistiksel analizler için Statistical Package for Social Sciences (SPSS) (23.0 IBM Corporation, Armonk, New York, ABD) programı kullanıldı. Bulgular: Preeklampsi ve kontrol grupları arasında vücut kitle indeksi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Erken başlangıçlı preeklampsi ve 34 hafta altındaki kontrol grubu arasında serum SCUBE-1 düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Geç başlangıçlı preeklampsi ve 34 hafta üzerindeki kontrol grubu arasında serum SCUBE-1 düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Geç başlangıçlı preeklampsi grubunda şiddetli semptomları olan gebeler ve ağır olmayan preeklamptik gebeler arasında serum SCUBE-1 düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Sonuç: Serum SCUBE-1 düzeyi açısından preeklamptik hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunduğu için serum SCUBE-1 preeklampsi tanısında ve prognozunun belirlenmesinde değerli bir belirteç olabilir. Literatürde preeklampside SCUBE-1 düzeyi ile ilgili yayın bulunmamaktadır. SCUBE-1'in preeklampsi tanısı ve şiddeti ile ilişkisini değerlendirmek için daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Preeclampsia is a disease in pregnancy that can cause serious fetal and maternal complications. Being able to anticipate the development of preeclampsia is highly important for prognosis and complication management. SCUBE-1 is a newly identified cell surface protein involved in platelet activation and agglutination. It has been observed to increase in situations of oxidative stress, endothelial damage, and inflammation. In our study, we aimed to compare serum SCUBE-1 levels between early and late-onset preeclampsia and control groups. Materials and methods: In our study, there were four groups consisting of individuals aged between 18 and 45 years, presenting to Bursa City Hospital between June 2023 and November 2023, and at gestational weeks 24 to 41. There were 52 patients diagnosed with preeclampsia (26 with early-onset and 26 with late-onset), 52 normotensive patients below thirty-four weeks, and 52 normotensive patients above thirty-four weeks, totaling 156 patients included in the study. Serum SCUBE-1 levels were measured using the ELISA method. For the evaluation of findings and data, the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) program version 23.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, USA) was utilized for statistical analysis. Results: A statistically significant difference was found in terms of body mass index between the preeclampsia and control groups. Statistically significant differences were detected in serum SCUBE-1 levels between early-onset preeclampsia and the control group below 34 weeks. Statistically significant differences in serum SCUBE1 levels were also observed between late-onset preeclampsia and the control group above 34 weeks. Among the late-onset preeclampsia group, statistically significant differences were found in serum SCUBE-1 levels between pregnant women with severe symptoms and those with mild preeclampsia. Conclusion: Due to the statistically significant difference found between preeclamptic patients and the control group in terms of serum SCUBE-1 levels, serum SCUBE-1 could be a valuable marker in diagnosing and determining the prognosis of preeclampsia. There are no publications in the literature regarding SCUBE-1 levels in preeclampsia. Larger sample size studies are needed to evaluate the relationship between SCUBE-1 and the diagnosis as well as the severity of preeclampsia.